open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Nikšić: Dodiku poručujem da prestane, Ustavni sud BiH je neosporiva dejtonska kategorija
Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokratske partije poručio je čelniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku da prestane djelovati izvan pravnog okvira države.
02.07.2023. u 16:17
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Zakoni RS o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH blokirani, napad na ustavni poredak krivično djelo

- Dodik i vlast u entitetu Republika Srpska ne mogu djelovati izvan pravnog okvira države BiH kao što je to danas poručio sa Kozare, mjesta partizanskog otpora, ponosa i stradanja.

Ustavni sud i visoki predstavnik su neosporive dejtonske kategorije. O tome smo već vodili raspravu i nemam namjeru ponavljati već rečeno. Bez obzira šta ko od nas o tome mislio, Christian Schmidt je legalan i legitiman visoki predstavnik i na raspravu o nespornom nemam namjeru gubiti vrijeme.

Sve državne institucije dužne su nastaviti raditi svoj posao, od zakonodavne i izvršne, pa do sudske vlasti. Stranke sa sjedištem u RS-u moraju prihvatiti činjenicu da je Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH prošlost. On nije i neće biti dio pravnog poretka.

Građani cijele države očekuju da se što prije i što odlučnije uhvatimo u koštac sa stvarnim prijetnjama po njih i njihove porodice - ekonomskom krizom i pravnom nesigurnošću.

Samo rješavanjem ovih gorućih problema možemo zadržati naše ljude ovdje i napraviti iskorak ka članstvu u EU koje je pečat stabilnosti i razvoja jedne zemlje.
Stoga još jednom pozivam Dodika da se vratimo svojim obavezama i nastavimo raditi na ispunjavanju onoga što smo obećali građanima oba entiteta. Razgovor, kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji nema alternativu - napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.