open-navfaktor-logo
search
Izbori
Nikšić najavio da će tražiti ponovno brojanje listića, stručnjaci kažu da je legitimno sve tražiti, ali...
Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine naredila ponovno brojanje glasačkih listića sa svih birališta u entitetu Republika Srpska za predsjednika i potpredsjednike RS-a, stranke su počele najavljivati zahtjeve za ponovnim brojanjem i za druge nivoe vlasti.
12.10.2022. u 17:48
get url
text
Brojanje glasova
Brojanje glasova

Konkretno, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je u ime "ujedinjene opozicije" jučer kazao kako su usaglasili da će insistirati da CIK što prije objavi preliminarne izborne rezultate, a nakon toga da se uđe u ponovno brojanje listića za sve nivoe vlasti.

VEZANI TEKST - Nikšić: SDA nije prihvatljiva, a bez HDZ-a se ne može

- Insistiramo na posebnom segmentu, na analizi i evidentiranju i brojanju nevažećih listića jer je neprirodno da je taj broj dostigao skoro pola miliona – dodao je Nikšić.

Na samoj sjednici CIK-a, na kojoj je usvojena naredba o ponovnom brojanju za predsjednika i potpredsjednike RS-a, član CIK-a Vlado Rogić je upozorio da ona nije zasnovana na zakonu i da, kako to propisuje Izborni zakon, prvo treba da prođe procedura rješavanja žalbi, prigovora, zahtjeva. Kazao je da tek nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate, idu zahtjevi za ponovno prebrojavanje. On je jedini glasao protiv ove naredbe.

Opozicija iz RS-a ranije se žalila CIK-u i tražila ponovno brojanje glasova, tvrdeći da je SNSD pokrao volju birača i da je pobjedu u utrci za predsjednika RS-a odnijela Jelena Trivić, a ne Milorad Dodik.

CIK je naredbu o ponovnom brojanju glasova, koje će biti održano sutra, donio po službenoj dužnosti uz obrazloženje da su dobili veći broj prigovora za koje bi dokazni postupak trajao dugo, kao i brojnu video i drugu dokumentaciju, pa naredbu donose u cilju pravovremenog utvrđivanja rezultata izbora i zaštite integriteta izbornog procesa.

Od članova CIK-a nismo uspjeli dobiti komentar nakon najave Nikšića o ponovnom brojanju listića za sve nivoe vlasti.

VEZANI TEKST - Ambasade SAD-a, Britanije, Delegacija EU-a i Misija OSCE-a podržali odluku CIK-a o ponovnom brojanju glasova

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH, kazao je da se prvo moraju objaviti preliminarni rezultati izbora, što još nije učinjeno, pa onda stranke mogu uputiti žalbe i to ako imaju materijalne dokaze da su učinjene nepravilnosti koje mogu utjecati na rezultate izbora.

- CIK mora što prije objaviti preliminarne rezultate i to će se desiti sada kada se završi ovo ponovno brojanje za predsjednika i potpredsjednike RS-a, moguće već u subotu. Tog trenutka je dužan objaviti preliminarne rezultate nakon čega svi politički subjekti imaju pravo uložiti žalbu. CIK je dužan donijeti odgovarajuću odluku na koju postoji pravo žalbe i poslije toga, kada eventualna žalba bude riješena, stiču se uvjeti da CIK objavi službene, konačne i potpune rezultate izbora, za šta je rok 30 dana od izbora – rekao je Šehić.

Na najavu zahtjeva za ponovno brojanje listića za sve nivoe vlasti, Šehić je kazao da je legitimno sve tražiti, ali treba ponuditi dokaze, zahtjev obrazložiti i potkrijepiti materijalnim dokazima jer se ne može raditi na osnovu "rekla-kazala".

- Ako CIK utvrdi da te povrede mogu utjecati na konačne rezultate izbora, moraju se zakazati novi izbori na tim biračkim mjestima – dodao je Šehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.