open-navfaktor-logo
search
Pristaje na sve
Nikšić o NES-ovom Kljaki: Moramo sada progutati to, pa ćemo u hodu rješavati
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, danas je nakon sastanka predstavnika "Trojke", HDZ-a i SNSD-a, govorio i o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i spornim kandidatima za ministre.
30.03.2023. u 17:55
get url
text

VEZANI TEKST - Ogrešević odgovorio Nikšiću: Protiv Kljake nema optužnica, ostaje kandidat za ministra

Nikšić je tražio da NES "razmotri" promjenu kandidata za ministra trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Anela Kljaku, zbog kojeg je i tražio dodatne konsultacije, ali nisu bili sporni ni Vojin Mijatović kojeg i dalje dio javnosti smatra čovjekom Milorada Dodika, ni Sanja Vlaisavljević koja je digla buru zbog svojih izjava... 

- Personalno su ostala ista rješenja, malo smo ispoštovali želje nekih ministara i Vojin (Mijatović) nije baš bio presretan tim rješenjem da bude ministar unutrašnjih poslova pa smo to malo zarotirali. Imali smo mi i stavove tih partnera, ali ne smaramo da su partneri zaslužili da mi ispunimo njihove želje kad su oni ostali kod svog rješenja. Mi smo završili taj dio, iskomunicirali smo i ovaj dio koji imammo sa NES-om. Sada je pred nama, na tu temu smo razgovarali Čović (Dragan lider HDZ-a), Konaković (Elmedin, lider NiP-a) i ja kao priča FBiH.

Možemo da uzmemo dva izbora, da sada ja blokiram imenovanje Vlade zbog tog jednog personalnog rješenja u ovoj fazi kad smo dogurali do kraja, ili da progutamo to i probamo to u hodu rješavati. Svi partneri smatraju da treba nastaviti u hodu rješavati, a ja kao čovjek koji drži do onoga što se dogovaramo, pokušat ću da iznesem taj teret - izjavio je Nikšić.

Kazao je i da su dodatne konsultacije koje je tražio završene danas ovim sastankom, iako tvrdi i da nije znao da postoji optužnica protiv Almina Hopovca koji je novi kandidat SDP-a za ministra unutrađnjih poslova, da to prvi put čuje i da će provjeriti. 

- Moramo prema svima moramo imati iste aršine - dodao je Nikšić.

Na pitanje da li su stoga sva imena kandidata za ministre finalna, odgovorio je da jesu "uz ovu ogradu koju ste čuli".

VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Odgovorio je i da je tražio dodatne konsultacije zbog Kljake jer je "predložen čovjek za ministra koji ima tu hipoteku zloupotrebe u izbornom procesu, koji će opteretiti vladu svojim prisustvom zbog evidentne korupcije".

- Nažalost, stranka koja ga je kandidovala ne prihvata tu logiku. Imamo dva ishoda, da sada ne ponavljam - rekao je Nikšić.

Osvrnuo se i da najavu Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS-a, o prekidu saradnje s određenim ambasadama. Na pitanje da li će to praviti problem koaliciji na državnom nivpu, odgovorio je protupitanjem što bi to njima pravilo problem.

- Vidite da funkcioniše i koalicija i država. BiH je međunarodno pravni subjekt, Vijeće ministara sarađuje, Predsjedništvo sarađuje, Ministarstvo vanjskih poslova sarađuje - dodao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.