open-navfaktor-logo
search
Zbunjen
Nikšić se "ibreti" da u Parlamentu FBiH pojedini zakoni stoje od 2015. godine; Duvnjak: Neka pita "parkirane u vlast" zašto je tako
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić začudio se kada je na prvoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine čuo da u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine postoje zakoni od 2015. godine koji nikada nisu razmatrani i taj svoj "ibret" je podijelio sa novinarama u Sarajevu.
05.05.2023. u 21:52
get url
text

- Dva puta sam se zbunio kada sam čitao, dakle od 2015. do 2023. godine imaju zakoni koji su u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani od Parlamenta FBiH. Dakle, prvo sam pomislio da je neka greška, ali nije bila greška. Dali smo rok od 15 dana ministrima da prouče ta zakonska rješenja, vide o čemu se radi... - rekao je, između ostalog, federalni premijer.

Držanje zakona u ladicama, daleko od očiju javnosti 

Nikšić je mogao da se raspita kod zastupnika i delegata iz SDP-a zašto je to tako i ko je opstruirao donošenje zakona, odnosno, nije ih stavljao na dnevni red.

Mogao je i da pročita izvještaje federalnih revizora u kojima se u više navrata upozorava na nedonošenje važnih zakona za građane Federacije u Parlamentu FBiH, zakona koji godinama neopravdano čekaju da se stave na dnevni red.

Vjerovatno je Nikšić propustio i niz urgencija koje je dojučerašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio u Parlament FBiH kada je riječ o zakonima koji godinama čekaju da dođu na dnevni red Doma naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Novalić godinama šalje urgencije, rukovodstvo Doma naroda ne želi dati na glasanje zakon bitan u borbi protiv korupcije

- Oni koji su blokirali izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon 2018. godine i koji su u ladicama Doma naroda FBiH držali razvoj i napredak Federacije BiH danas su koalicioni partneri Nikšićevog SDP-a i sarajevske "Trojke". Neshvatljivo je da se Nikšić danas ibreti, a veoma dobro zna šta je HDZ radio proteklih pet godina i kako je neskriveno sabotirao rad Parlamenta FBiH.

U svojstvu šefa Kluba Bošnjaka i člana Kolegija, kontinuirano sam zahtijevao da se važna pitanja razmatraju i usvoje. Za neke zakone i imenovanja imao sam i uspjeha, ali dosta stvari su suptilno opstruirali. Dakle, ne obaranjem ili povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa, nego jednostavno držanjem u ladicama daleko od očiju javnosti i parlamentarnih klupa - podsjeća Jasmin Duvnjak, koji je bio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH u prošlom sazivu, i dodaje:

- Za ovu političku sabotažu i nedemokratsko djelovanje kroz nesprovođenje rezultata izbora 2018. godine danas je HDZ nagrađen direktnim nametnutim od OHR-a "parkiranjem u vlast" baš sa gospodinom Nikšićem. Očekujem u duhu "sveopće relaksacije političkih odnosa" i osvanule idile koja vlada na bh. političkoj sceni da oktroisana vlast sve ove "zaboravljene" zakone po hitnom postupku stavi na dnevni red oba doma Parlamenta FBiH.

Duvnjak kaže kako bi za početak to mogla biti Južna gasna interkonekcija.

VEZANI TEKST - Zašto pojedini zakoni usvojeni na Zastupničkom domu FBiH godinama čekaju da dođu na dnevni red Doma naroda?

- Taj zakon sam neumorno pokušavao 10 puta staviti na dnevni red, Zakon o doprinosima, porezu na dohodak, minimalnoj plaći, kojim bi se značajno unaprijedila pozicija naših radnika i rasteretila privreda - govori Duvnjak.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom, zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ukazivali i zastupnici SDP-a dok su se usuđivali kritikovati HDZ 

- Potpuno je jasno da su u bespućima Doma naroda FBiH nestajali zakoni usvojeni u Zastupničkom domu FBiH, isto kao što je potpuno jasno da je predsjedavajući Doma naroda FBiH bio kadar HDZ-a. Stoga je u najmanju ruku smiješno fakturisanje ove činjenice bilo kome drugom. Zapravo, na ovo su sem nas iz DF-a ukazivali i zastupnici SDP-a tada "usuđujući se" kritikovati HDZ, što danas ne čine - govori Kratina i dodaje:

- Za razliku od SDP-a mi nikada nismo imali problem sa kritikom na račun stranaka koje su imale ministre u Vladi FBiH i najveće klubove, SDA i HDZ.

Osvrnula se na kompetencije novoizabranih ministara u Vladi FBiH.

- Sudeći po biografijama mnogih od njih, nažalost nisam optimista i kao što se Vijeće ministara želi predstaviti kao "novi proizvod, kao put za naš prosperitet", kako stvari stoje, slično je i sa Vladom FBiH. Kamo sreće da pri odabiru kadrova, za koalicionu većinu nije prihvatljivo ovo čemu svjedočimo i da imamo istinski korak naprijed u odnosu na staru vladu - govori Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.