open-navfaktor-logo
search
Puca Trojka u Centru
NiP žestoko udario: Mandiću, pojasni u kakvoj si relaciji sa izvjesnim Cucom, načelnikom iz sjene
- S obzirom na dešavanja na današnjoj 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, čiji dnevni red nije ni usvojen, a koju su upravo napustili vijećnici Kluba Naroda i pravde Centar, dužnost nam je obavijestiti javnost o bitnim činjenicama u vezi sa združenim djelovanjem Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Centar na današnjoj sjednici, ali i o sumnjivim procesima i zapošljavanjima u Općini Centar Sarajevo, navodi se u saopćenju Općinskog odbora Naroda i pravde.
28.07.2022. u 14:31
get url
text

Kako su naveli u saopćenju, vijećnici SDA, SDP-a i Naše stranke su svojim glasanjem i koordiniranim djelovanjem u Općinskom vijeću Centar Sarajevo odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije Aide Skalonje, sekretara koji je imenovan za vrijeme mandata načelnika Nedžada Ajnadžića i koalicione većine okupljene oko SDA. 

- Samim tim dali su podršku sekretaru i većini u Općinskoj izbornoj komisiji, a koja je na prošlim lokalnim, ali i općim izborima bila obilježena nizom sumnjivih radnji i nezakonitih procesa, o čemu je danas na sjednici svjedočila predsjednica Općinske izborne komisije Snježana Dragoje. A motiv Naše stranke za ovakvim djelovanjem je zapravo još jedan prijedlog Komisije za izbor i imenovanja kojim je na današnjoj sjednici bilo predviđeno razrješenje Ćamila Osmanagića, savjetnika načelnika Mandića, tzv. "načelnika iz sjene", iz Komisije za poslovne prostorije, komisije sa, razumije se, znatnim utjecajem u Općini Centar. 

U saopćenju dodaju da su vijećnici SDA, Naše stranke i SDP-a združenim djelovanjem pokušali na današnjoj sjednici u dnevni red uvrstiti i usvajanje Nacrta regulacionog plana na Poljinama koji nije dobio potrebnu većinu na prethodnoj sjednici, a gdje privatni investitor već izvodi radove na terenu, što predstavlja faktički pokušaj legalizacije protivpravnog građenja, zbog čega je Klub NiP-a napustio sjednicu. 

- Iz ovog razloga, Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo napustio je 20. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo jer ne želimo nastaviti politike bivšeg načelnika Ajnadžića, štaviše mi smo na suprotnosti i negaciji tih politika i podržali gospodina Mandića 2020. godine u utrci za načelnika Općine Centar, a što je očito bila kardinalna greška. Jer, naime, pored ovih radnji, načelnik Mandić već 6. mjesec u kontinuitetu izbjegava da objavi Odluku o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave, koju je donio protivpravno jer je po Zakonu o organizaciji organa uprave u FBiH jedino Općinsko vijeće nadležno da donese takvu odluku, a što će, uvjereni smo, uskoro potvrditi i odgovarajuća sudska instanca. Odluka je donesena 15.12.2021. godine, a tek je jučer, pred današnju sjednicu Vijeća objavljena, u sklopu nepotpisanog saopćenja Općine Centar o zapošljavanju, valjda u strahu od opravdanih kritika i to sa fingiranim datumom objave na stranici od 7.7.2022. godine!? Duboko smo razočarani činjenicom da načelnik Mandić nastavlja netransparentnost u donošenju odluka, a što je bila odlika njegovog prethodnika - navode u saopćenju.

Iz NiP-a ističu da ih informacije koje redovno saopćavaju uposlenici Općine Centar, ali i zabrinuti građani dodatno uznemiravaju jer se tiču netransparentnih zapošljavanja i nezakonitih praksi načelnika Mandića. S tim u vezi, od Mandića zahtijevaju odgovore na neka pitanja.

- Molimo uvaženog načelnika da objasni javnosti u kakvoj je tačnoj relaciji sa izvjesnim Ćamilom Osmanagićem zvanim "Cuco", navodnim "načelnikom iz sjene" koji širi strah i trepet po općinskim službama, izdaje naloge državnim službenicima i namještenicima i upravlja radom Općine po ovlaštenju načelnika, iako dotični nije niti državni službenik niti namještenik, već angažovan na osnovu ugovora o djelu? Tražimo da nam se dostavi isti ugovor o djelu, u kojem stoji koliko novca "načelnik iz sjene" košta građane Općine Centar, ali i odgovarajuća dokumentacija na osnovu koje je sklopio ugovor te na osnovu kojih kvalifikacija? Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je zaključivanje ovog konkretnog ugovora i obavljanje poslova koje on predviđa u skladu sa zakonom.

Također molimo načelnika da javno objavi koliko je ugovora o djelu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključeno od početka njegovog mandata, na kojim tačno poslovima (podsjećamo javnost da se ovi ugovori mogu zaključivati samo u posebno opravdanim slučajevima i to za poslove koji nisu sistematizirani) kao i imena i prezimena osoba koje su angažovane na osnovu tih ugovora.

VEZANI TEKST - Zbog problema u OV Centar ništa od novca za Koševo: Hoće li FSBiH preusmjeriti sredstva za drugu namjenu?

Pritom molimo uvaženog načelnika da u tim podacima ne izostavi imena Draška Lukovića i Omara Tanovića, pojedinaca trenutno (ali i od ranije) angažovanih na osnovu ugovora o djelu u Općini Centar, a koji su onda "igrom slučaja ili pukom koincidencijom" bili prvoplasirani na konkursima za državnu službu u Općini Centar Sarajevo, i to za radna mjesta – Viši stručni suradnik za informisanje u kabinetu općinskog načelnika i Stručni suradnik za poslove Općinskog vijeća u Službi za poslove Općinskog vijeća - kazali su NiP-a. 

U saopćenju ističu da će se uvjeti za eventualni dalji rad koalicije steći tek kada Mandić odgovori na postavljena pitanja jer, kako navode, NiP nikada neće podržati bezakonje, sumnjive procedure, licemjersvo ma o kome da se radilo. 

- Ovakvo postupanje od nas očekuju i građani općine Centar koji su nam u najvećem broju dali povjerenje na izborima 2020. godine. Ovakvo postupanje najzad očekujemo od sebe samih. Klub Naroda i pravde Centar Sarajevo je i pored svih ovih činjenica spreman se danas vratiti u vijećničke klupe jer su bitne odluke za građanke i građane Općine Centar na čekanju, a zbog rada u interesu njih smo isključivo i tu - stoji u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.