open-navfaktor-logo
search
Reakcija
NO TVSA poručio Sindikatu i radnicima: Stojimo iza svih poteza Uprave i direktorice Jurišić
Nakon što su Sindikat uposlenika Javnog preduzeća Televizije Sarajevo i Vijeće uposlenika uputili otvoreno pismo povodom primjene novog Pravilnika o radu i sistematizaciji, te ostalih problema sa kojima se suočavaju, žaleći se Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo na uvjete rada, otvorenim pismom oglasio se i Nadzorni odbor TVSA.
01.04.2022. u 15:49
get url
text

Sindikat i uposlenici su u svom otvorenom pismu između ostalog naveli da u proteklom periodu sve više radnika napušta TVSA među kojima su i vrsni dugogodišnji i iskusni urednici i novinari koji su neprocjenjiv kadar za svaki medij, a koje Uprava TVSA ni na koji način ne pokušava zaustaviti.

- Povodom pisma Vijeća uposlenika JP Televizija Kantona Sarajevo i Sindikata ove kuće u kojem se na veoma površan i licemjeran način kritizira Uprava zbog donošenja novog Pravilnika o radu, naglašavamo da je na spomenuti dokument saglasnost dao Nadzorni odbor JP TVSA.

Analizirajući ga nakon što ga je predložila Uprava JP TVSA na čelu sa direktoricom Duškom Jurišić, zaključili smo da spomenuti pravilnik i sistematizacija radnih mjesta koja iz njega proizlazi poboljšavaju funkcionalnost ovog javnog medijskog servisa, zadržavaju postojeća radna mjesta, povećavaju maksimalnom broju uposlenika i uposlenica koeficijente na plaće i doprinose još boljem i profesionalnijem informiranju javnosti, što je i osnovna uloga JP TVSA - navode iz Nadzornog odbora TVSA.

Osim toga, kako dodaju, spomenutim pravilnikom rasterećen je ovaj javni servis dominacije administrativnog dijela sistema nad onim koji proizvodi i realizira informativni i sve druge programe.

- U vezi s tim povećani su koeficijenti na plaće onim radnicima koji rade u proizvodnji i realizaciji programa, dok je ostatku uposlenih u određenoj mjeri ili povećan ili zadržan isti koeficijent na plaće. Samo je neznatan broj uposlenika dobio smanjenje koeficijenta na plaće. Nadzorni odbor i Uprava JP TVSA zatekli su ovu kuću u stanju propagandnog instrumenta vlasti i pretvorili je u stvarni medijski servis  građanki i građana. Otud je i kvantitativno i kvalitativno poboljšan program i njegova proizvodnja, a istodobno data je šansa mladim kadrovima da iskažu svoju kreativnost, sposobnost i profesionalizam - dodali su.

VEZANI TEKST - Sindikat i uposlenici TVSA žalili se Vladi i Skupštini KS na uvjete rada

Nadzorni odbor, kako ističu, smatra da Uprava JP TVSA radi odlično svoj posao i da treba nastaviti razvijati i obogaćivati program.

- Odlučno stojimo iza svih poteza Uprave JP TVSA na čelu sa Duškom Jurišić, podržavamo primjenu novog Pravilnika o radu i sistematizaciju radnih mjesta proisteklu iz njega, te vjerujemo da ćemo na dobrobit javnosti dobiti još bolji, profesionalniji i efikasniji javni medijski servis - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.