open-navfaktor-logo
search
Budžet RS-a u crvenom
Nova epizoda državnog udara: Gdje će Dodik naći novac za plaće Srbima u institucijama BiH?
U jednoj od kultnih scena filma "Tesna koža" korumpirano-komični direktor Srećko Šojić na upit konobara na koga da piše račun u restoranu, spremno odgovara: "Pa, na preduzeće".
17.09.2021. u 15:02
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik stvara haos u državi, pripremio novac za plaće Srbima u institucijama BiH

Milorad Dodik, zvanično član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, a nezvanično "generalni direktor" bh. entiteta Republika Srpska, za razliku od famoznog Šojića, nije precizirao iz kojeg "džepa" će izvaditi 63 miliona KM, koliko iznose plaće za tri mjeseca uposlenika u državnim institucijama koji dolaze iz entiteta Republika Srpska.

To bi im trebala biti zahvalnost za blokadu državnih institucija na izričito naređenje Dodika, koji je u četvrtak, u nastavku svojevrsnog državnog udara, izjavio: 

- Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom - rekao je Dodik i dodao da je procijenjeno da je riječ o 21 milionu KM maraka mjesečno.

Prema njegovim riječima, novac je pripremljen, samo će odlučiti da li će odmah isplatiti ili kroz neki aranžman. Time je poslao poruku da u Vijeću ministara neće biti donesena nova odluka o privremenom finansiranju (sadašnja istječe 30. septembra), kao i da državni budžet neće biti usvojen jer neće biti sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Na potezu je Tegeltija: Hoće li 22.000 zaposlenih u institucijama BiH ostati bez plaće zbog blokade iz RS-a?

Osim što je njegova nakana u suprotnosti sa državnim i entitetskim zakonima, zbog čega najavljeni novac može samo dati u vidu poklona, postavlja se zdravorazumsko pitanje: Odakle Dodiku novac kada se zna da je entitetski budžet duboko u crvenom.

Naime, dosadašnji troškovi u 2021. probili su Budžet RS-a za 221 milion KM, piše capital.ba. Zbog toga je najavljen i rebalans budžeta. Logika kaže da bi Dodik (gdje su institucije?!) trebao od nekog uzeti taj novac. Izmisliti ga ne može. Istovremeno, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić kazao je kako je zaključno sa 30.6.2021. godine dug u zdravstvu veći od čak milijardu KM.

Koje su eventualne mogućnosti pred Dodikom? Još jedan kredit, prodaja obveznica ili će finansijska injekcija stići iz Beograda, od njegovog političkog zaštitnika Aleksandra Vučića, koji nema ništa protiv blokade institucija BiH. Naprotiv. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.