open-navfaktor-logo
search
Kanadska pokrajina
Nova Škotska se pridružila komemoraciji 29. godišnjice od genocida u Srebrenici
AUTOR: Faktor
18.06.2024. u 08:20
get url
text
Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio pismo iz ureda premijera kanadske pokrajine Nova Škotska Tima Houstona. U pismu se, između ostalog, kaže:
- Rat u Bosni i Hercegovini je mnoge ostavio bez sigurnog utočišta. Nova Škotska je bila među onim kanadskim pokrajinama koje su dočekale izbjeglice tokom ovog teškog razdoblja u historiji Bosne i Hercegovine. Svjestan sam da je naporan rad Instituta za istraživanje genocida Kanada rezultirao time da je Kanadski parlament jednoglasno donio historijsku rezoluciju 2015. godine za prepoznavanje mjeseca aprila kao Mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida. Pored toga, 2010. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio i rezoluciju koju je sponzorisao član parlamenta Brian Masse kojom je ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi - saopćio je IKG.
U pismu iz ureda premijera dalje navode kako se "dive kontinuiranoj posvećenosti Instituta za istraživanje genocida Kanada podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici u Kanadi".
- Nova Škotska poštuje da je Kanadski parlament najvažnije tijelo za obilježavanje genocida u Srebrenici u ime svih Kanađana. Zato se Nova Škotska pridružuje komemorisanju povodom 29. godišnjice od genocida u Srebreniciu u Kanadi. Bit će nam čast da obilježimo i komemorišemo taj dan sa vama zajedno i sa svim Kanađanima - naveno je u pismu.
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić se zahvalio premijeru Nove Škotske Timu Houstonu.
- Naša je kolektivna odgovornost da se sjećamo genocida u Srebrenici i preduzmemo mjere kako bismo spriječili sadašnje i buduće zločine. Veoma je značajno što se pridružujete kanadskoj jedinstvenoj i značajnoj kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici da odamo počast žrtvama i preživjelima, razmislimo o prošlosti i promovišemo svijest za bolju budućnost. Zajedničkim komemorisanjem jačamo našu odlučnost da educiramo i zagovaramo budućnost bez mržnje i nasilja - naveo je Ramić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.