open-navfaktor-logo
search
Odao počast žrtvama genocida
Komandant Nato štaba Sarajevo posjetio Memorijalni centar Srebrenica
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 15:19
get url
text
FOTO: MC Srebrenica
Memorijalni centar Srebrenica je danas ugostio komandanta NATO štaba Sarajevo, brigadnog generala Matthewa Valasa. On je posjetu započeo dolaskom na mezarje gdje je zajedno sa delegacijom položio vijenac i odao počast žrtvama genocida.
General Valas je tokom obilaska postavki Memorijalnog centra imao priliku da se upozna sa historijskim činjenicama i sjećanjima na stradanje nevinih žrtava. Njegova posjeta predstavlja značajan gest podrške i solidarnosti s porodicama žrtava i svima koji rade na očuvanju sjećanja na genocid, saopćio je MC Srebrenica.
Nakon obilaska postavki, general Valas se sastao sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem. Tokom sastanka, razgovarali su o trenutnim uvjetima rada Memorijalnog centra, kao i o izazovima s kojima se susreću u očuvanju i prezentaciji historijskih materijala i edukaciji posjetilaca.
Direktor Suljagić je izrazio zahvalnost generalu na posjeti i istakao važnost podrške međunarodnih institucija i organizacija u kontinuiranom radu na očuvanju sjećanja na žrtve genocida.
Memorijalni centar Srebrenica ostaje posvećen svojoj misiji da čuva sjećanje na žrtve genocida i da kroz edukativne programe doprinosi izgradnji mira i tolerancije, dodaje se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.