open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Novalić o penzijama: Suficit od 71,5 miliona KM koji je na podračunu PIO ostavljen, prošle godine je potrošen u...
Potrošena su sredstva za vanredno povećanje penzija, kazao je Fadil Novalić
Autor: E.D.-Š.
21.03.2024. u 07:52
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Faktor
U javnosti se postavlja pitanje kako je moguće da su početkom ove godine uz rekordan budžet Federacije BiH od blizu 7,5 milijardi KM, penzije povećane za mizernih pet posto, a početkom prošle godine 11,1 posto. U aprilu penzioneri u FBiH mogu očekivati još mizernijih jedan ili dva posto povećanja dok su prošlogodišnje aprilske penzije povećane za 5,15 posto.
- Očigledno su se pojavili problemi, a da niko u aktuelnoj vlasti ne zna uzroke. Ako bismo htjeli kratko objasniti razloge ovog "posrtanja", odgovor leži u dvije stvari: Padu BDP-a (sa 3,9 procenata u 2022. godini, kada je vlast obnašala moja vlada, na 1,8 procenata 2023. godine kada je preuzela nametnuta vlada).
Visina penzija u skladu sa članom 79. Zakona o PIO-u nalaže redovno usklađivanje penzija prema rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Tu leži prvi razlog pada povećanja penzija u odnosu na vrijeme kada sam ja vodio Vladu FBiH. I ovo nedovoljno povećanje od pet procenata "napuhuje" još visoka inflacija kroz indeks potrošačkih cijena - objašnjava Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, i dodaje:
- Ali za prve prilike u Zakonu o PIO-u postoji član 82. koji predviđa vanredno povećanje penzija jer to stanje u kome se nalaze penzioneri zahtijeva u narednim godinama konstantan realan rast penzija. Ali da biste vanredno povećali penzije, morate imati suficit podračuna PIO. A upravo je taj suficit koji je na podračunu PIO ostavljen u visini 71,5 miliona KM, prošle godine potrošen u druge svrhe što je protivno članu 125. i članu 130. Zakona o PIO-u.
Fadil Novalić
Novalić je kazao kako je na to ukazivao.
- Dakle, potrošena su sredstva za vanredno povećanje penzija i njega sada može biti, ali u minimalnoj visini tj. koliko se "nabere" suficita u prihodima od početka godine do trenutka donošenja odluke o vanrednom povećanju koja može biti donesena na pola godine ili čak kasnije. Ali to se mnogo komfornije radi sa ostvarenim suficitom iz prošle godine.
Može se vanredno usklađivanje penzija raditi i sa transferom novca iz osnovnog budžeta na podračun PIO, ali sada imamo i deficit nakon dugo godina - upozorava Novalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.