open-navfaktor-logo
search
Pare američke, kuhinja naša
Fadil Novalić: Dobro je oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam odlučio da vratim!
Amerikanci jesu bili protiv SDA i svi koji su bili SDA trebali su da "izgube glavu". Ali je problem što je ta kuhinja bila "naša". Ista ova kuhinja je bila "naša".
Autor: Faktor
19.03.2024. u 12:55
get url
text
Fadil Novalić
Fadil Novalić
- Projekat je detaljno isplaniran, obilato finansiran i hirurški precizno izvršen - riječi su ovo Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine, kada govori o pravomoćnoj presudi u slučaju "Respiratori". 
- Prije tri ili četiri godine, negdje tamo u Americi, donesena je odluka da se ide protiv SDA i kad se već ne mogu srušiti, kako oni kažu, "druga dva nacionalizma", da se udari na "građanski nacionalizam" koji je oličen u DF-u i "bošnjački nacionalizam". 
U tom smislu su razvijeni narativi i tehnike i američki Kongres je stavio 30 miliona dolara na raspolaganje za koje je nominalno rečeno da se odnose na "borbu protiv ruskog utjecaja". Ali, novac je iskorišten isključivo za ovakve afere, za podupiranje medija, udruženja građana i potplaćivanje svjedoka. 
Rečeno je da od nas treba da naprave neškolovane, zatim su rekli da smo korumpirani i, onda je moralo da se dokaže šta smo to krali.
Možda ne bih ja čak niti bio probran da nisam sjedio na tako važnoj poziciji. Naime, pozicija federalnog premijera je svakako najjača, najutjecajnija u državi Bosni i Hercegovini, zato što Federacija ima budžet sedam puta veći od države, dva puta veći od RS-a a ukupno FBiH ubire 14 milijardi za razliku od pet milijardi u RS-u... - objašnjavao je Novalić, govoreći između ostalog i o tome kako je od entiteta koji je od rata bio u dubiozi došao do toga da FBiH više nisu bili potrebni Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF). 
- Može biti da je tu početak neke moje krivice ali prije svega sam stekao to da umjesto milijarde, koje uvijek u gubitku, ja sam imao pozitivan bilans od milijardu i 200 miliona KM koje nikada niko u BiH nije ostvario. 
Vjerovatno to što sam bio SDA, koja je osuena da se radi protiv nje i vjerovatno to što nisam više trebao međunarodne finasijske institucije, koje vam uvijek kad vam daju pare kažu: "E, mi hoćemo Telecom, mi hoćemo ovo, mi hoćemo ono..." Meni su jedno 20 puta tražili aerodrom (sarajevski op. a.) a ja ga naravno nisam dao jer ima profit 20 miliona KM. I, onda sam na taj način targetiran, upereno je u mene - da treba da idem! Da neko drugi treba da sjedne na to mjesto jer tamo ima novca. Evo, sad vidite kako se fino razmeću. 
Ono što jest problem, Amerikanci jesu bili protiv SDA i svi koji su bili SDA trebali su da "izgube glavu". Ali je problem što je ta kuhinja bila "naša". Ista ova kuhinja je bila "naša". 
Isti ovi tužioci, ima ih četverica, to je dio mafije kriminalne u pravosuđu. Oni su vidjeli priliku u "Repiratorima" da naprave skandal. Ja sam također mogao emotivno to mnogo teže doživjeti. Međutim, ja sam to ovako sabrao: Ako oni mene emotivno oštete, ja neću moći ništa učiniti da se ti ljudi kazne i udalje. 
Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete to i vratiti. Ja sam odlučio da vratim! - dio je Novalićevog izlaganja na jednom skupu a koji je objavio na društvenim mrežama. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.