open-navfaktor-logo
search
A tek na početku
Novi problemi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, slijedi pauza u radu Radne grupe
Najava stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska da će bojkotovati državne institucije dodatno komplicira rad i na izmjenama izbornog zakonodavstva, i od njihovog ponašanja zavisi i da li će početkom septembra biti nastavljen rad Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakondavstva Bosne i Hercegovine.
26.07.2021. u 13:00
get url
text
Sjednica Interresorne radne grupe
Sjednica Interresorne radne grupe

- Ako sutra bude sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, bit će i sjednice Interresorne radne grupe početkom septembra – kazala je danas Alma Čolo, zastupnica SDA i predsjedavajuća Interresorne radne grupe.

VEZANI TEKST - Dodik: Odbaciti Inzkovu odluku kroz institucije BiH, ako nema dogovora...

Ova radna grupa "odmara" u augustu, a pred sobom ima puno posla jer su tek došli do "češljanja" osmog od 20 poglavlja Izbornog zakona BiH.

- Sada idu najdelikatnije odredbe koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i na Dom naroda Parlamenta BiH – rekla je Čolo.

Radna grupa nema nikakav kalendar rada, ali joj je cilj bio da do kraja godine u bh. Parlamentu prođu izmjene i dopune Izbornog zakona, mada se teoretski, kako je pojasnila Čolo, na ovome može raditi i do maja iduće godine, dok Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne raspiše Opće izbore.

- Nije propisano, ali nije praksa da se izmjene Izbornog zakona vrše u izbornoj godini. Mi hoćemo i da se skrati taj rok od momenta raspisivanja do održavanja izbora sa pet na tri mjeseca, što znači da izmjene zakona mogu ići dok CIK ne raspiše izbore – dodala je Čolo.

Ponovila je da, ako bude političke volje, sve može biti završeno do kraja godine.

- Nemamo kalendar. Idemo redom s tim što mjesec dana nema rada. A i politička situacija je delikatna zbog najave bojkota državnih institucija – kazala je Čolo.

Ona je navela i da u septembru slijedi razmatranje ključnih stvari za političke stranke.

VEZANI TEKST - Nema saglasnost: Iskritikovan HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

- Za nekoga je to elektronsko glasanje, za nekoga skeniranje glasačkih listića, izborni prag, za nekoga su to birački odbori, a provedba presuda je ključna. I na kraju ćemo glasati o svakoj predloženoj izmjeni zakona – istakla je Čolo.

A da li će nešto proći, pitanje je. Interresorna radna grupa je na posljednjoj sjednici prije nekoliko dana razmatrala prijedloge koje su dostavili SDA, HDZ BiH i DF.

Kako je kazala Čolo, s jedne strane je nerealni zahtjev HDZ-a BiH koji se kosi sa evropskim principima, a s druge međunarodna zajednica želi da im se izađe ususret radi deblokade institucija u kojoj drže institucije FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.