open-navfaktor-logo
search
Zaštićen kodom
Novinaru iz Banje Luke Nikoli Morači vraćen telefon, istražioci ga nisu mogli otključati
Novinaru portala Srpskainfo i dnevnog lista Euroblic Nikoli Morači danas je vraćen telefon koji mu je oduzet 24. februara kada je nakon saslušanja u banjalučkoj policiji dobio status osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka.
30.05.2023. u 10:43
get url
text

Oduzimanje telefona uslijedilo je nakon što je saslušan na okolnosti nastanka tekstova čiji je autor, a koji se odnose na prijavu silovanja u Banjoj Luci, jer nije želio otkriti izvor informacija koje je objavio.

Telefon mu je tri mjeseca bio u depozitu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, ali ga nisu uspjeli otvoriti jer je zaštićen numeričkim kodom.

VEZANI TEKST - Novinari se okupili u Banjoj Luci zbog policijskog ponašanja prema novinaru Nikoli Morači

- Učinili su sve da otvore telefon, ali je on zaštićen numeričkim kodom, pa nisu uspjeli u tome. Kada su iscrpili tu mogućnost više nije bilo razloga da se telefon drži u sudskom depozitu, ali evo prošla su tri mjeseca. Bili su određeni pritisci da im otkrijem šifru telefona, ali zahvaljujući advokatu Aleksandru Jokiću, te pritiske smo u startu neutralisali, jer ja, iako imam status osumnjičenog, nisam dužan sarađivati sa istražnim organima. I dalje mi nije jasno šta su željeli postići oduzimanjem telefona, izuzev revolta -  kazao je Morača.

Posebno je poručio da se želi zahvaliti kolegama novinarima koji su mu pružili i pružaju veliku podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.