open-navfaktor-logo
search
Na Trgu Krajine
Novinari se okupili u Banjoj Luci zbog policijskog ponašanja prema novinaru Nikoli Morači
Brojni novinari okupili su se spontano danas u 12 sati na Trg Krajine u Banjoj Luci zbog slučaja policijskog saslušanja novinara iz Banje Luke Nikole Morače kojem je oduzet mobilni telefon. Pored Morače, saslušani su i urednik dnevnog lista Blic Siniša Trkulja i urednik portala Srpskainfo Boris Lakić.
25.02.2023. u 12:37
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje Umbrella: Novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija!

Iz policije je sinoć saopćeno da pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, preduzimaju istražne mjere i radnje protiv N.N. službenog lica i trojice pomenutih novinara i urednika, a čije su inicijale naveli, zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Istraga se sprovodi povodom tekstova čiji je autor Morača, a koji se odnose na krivično djelo silovanje koje je prije nekoliko dana prijavljeno u Banja Luci.

Policija je, pod nalogom tužilaštva koje rukovodi istragom, tražila od Morače da otkrije izvor informacija, a kada nije pristao, saopćeno mu je da ima status osumnjičenog i oduzet mu je telefon koji je deponovan u Osnovni sud Banjaluka i koji će biti vještačen.

Morača je danas objasnio kako su ga noć prije inspektori tražili u redakciji, ali ne i na adresi gdje živi, zbog čega se sam javio policiji, a sutradan i saslušan u pratnji svog advokata.

- Ponuđeno mi je da otkrijem izvor i da ću imati status svjedoka, što sam odbio i odmah se promijenila priča - rekao je Morača. 

Kazao je i da mu je rečeno "treba vam stati u kraj".

- Bilo je u smislu da ne pišemo ono što ne odgovara - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.