open-navfaktor-logo
search
Kritiziran sindikat
O rudarima u Parlamentu FBiH: Večeras moguć nastavak pregovora, sporne još smjene
Zastupnički dom Parlamenta FBiH raspravlja o informaciji o štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenim s nedavnog protesta ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, gdje su proveli dva dana.
30.11.2021. u 15:15
get url
text
Sa sjednice
Sa sjednice

Ova tačka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma prvobitno je bila planirana kao prva, ali je sve pomjereno za iza 14 sati. Kasno sinoć održani su pregovori predstavnika Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH, rudnika i sindikata rudara. 

VEZANI TEKST - Da li administracija "sisa živo tkivo i krv rudnicima", Husić kaže da ih je sve manje

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je usaglašeno deset od 13 zahtjeva koji se direktno tiču prava radnika i da je to iskorak.

- Pokazalo se da se samo kroz razgovore može ići ka rješenju – dodao je Novalić.

Nije postignut dogovor o zahtjevima za smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i direktora Rudnika Kreka Huseina Trumića, od kojih sindikat rudara ne odustaje.

Novalić je podsjetio da je tokom protesta rudara formiran pregovarački tim koji je sinoć održao prvi sastanak.

- U utorak su rudari izašli na proteste. Stigao sam u kasnim večernjim satima u Sarajevo i sazvao sastanak. Nisu došli neki članovi Vlade, ni svi članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, a žao mi je što se predstavnici sindikata nisu odazvali. Da su tada prihvatili poziv, na tom sastanku smo mogli doći do rješenja – ocijenio je Novalić.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, zastupnicima je, između ostalog, prepričao dan protesta i dešavanja nakon toga, dodavši da je sindikat svaki put imao nove zahtjeve, kao i da je sindikat proširio zahtjeve jer im je „bilo krivo“ što je Elektroprivreda BiH prekrižila dva-tri zahtjeva.

VEZANI TEKST - Džindić: Dogovorili smo sve što se tiče zahtjeva rudara

Ponovio je da su postigli sporazum o skoro svim zahtjevima, izuzev o pitanjima smjena, te da će se sa sindikatom ponovo sastati vjerovatno u noćnim satima kao bi finalizirali i te zahtjeve.

Džindić je ocijenio nerealnim da se traži smjena direktora Elektroprivrede BiH, odnosno čovjeka koji treba potpisati postignuti sporazum sa sindikatom.

Admir Andelija, direktor Elektorpivrede BiH, između ostalog je rekao da su rudnici bili u zapuštenom stanju, da je u njih EP uložila više od 320 miliona KM, a da su efekti ulaganja skoro nikakvi.

Komenturajući zahtjev za njegovu smjenu, Andelija je rekao da je sindikat shvatio da je on prijetnja njihovom dosadašnjem funkcioniranju, i da se želi "skloniti ova Uprava Elektroprivrede BiH", a dovesti druga koja će nastaviti davati novac iz Elektroprivrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.