open-navfaktor-logo
search
Dan nakon sastanka sa SNSD-om
Objavio Čović: Sastali se HDZ i SDP, otvorena pitanja riješiti partnerskim kompromisom
AUTOR: Autor: M. R. S.
18.04.2024. u 18:48
get url
text
Sastanak HDZ-a i SDP-a
Sastanak HDZ-a i SDP-a
Delegacije HDZ-a i SDP-a, predvođene predsjednicima tih stranaka Draganom Čovićem i Nerminom Nikšićem, održale su sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, objavio je Čović na svom profilu na mreži X. 
- Upravo je u Parlamentarnoj skupštini održan sastanak sa SDP-om, gdje smo razgovarali o funkcioniranju vlasti i radu na vitalnim pitanjima za cijelu BiH, a naročito Federaciju BiH. Reformski zamah mora dodatno ojačati, a otvorena pitanja biti hitno riješena partnerskim kompromisom - napisao je Čović.
Ovaj sastanak koalicionih partnera HDZ-a i SDP-a (koji sa NiP-om i Našom strankom čini "Trojku") dolazi nakon jučerašnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, kojeg je organizirao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kao treći partner u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.
Dodik je poslije jučerašnjeg sastanka, između ostalog, rekao da "ostaju teška pitanja, pozicija Centralne izborne komisije BiH mora biti riješena, i pitanje izbora za članove Predsjedništva BiH", te da je to "stvar koju kroz dijalog trebaju riješiti partneri iz FBiH i pokušat će idućih dana". 
Nakon jučerašnjeg sastanka su učesnici rekli da će narednih dana pokušati doći do izmjena Izbornog zakona BiH kako bi one bile rezultat "domaćih aktera", a nakon krize u vlasti nastale nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču integriteta izbora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.