open-navfaktor-logo
search
U Istočnom Sarajevu
Završen sastanak SNSD-a, Trojke i HDZ-a: Do idućeg petka pokušat će dogovoriti Izborni zakon BiH, sutra NSRS usvaja svoj
Ostaju teška pitanja, pozicija CIK-a mora biti riješena, i ovo pitanje izbora za članove Predsjedništva BiH. To je stvar koju kroz dijalog trebaju riješiti partneri iz FBiH i pokušat će idućih
AUTOR: Autor: M. R. S.
17.04.2024. u 19:10
get url
text
Nakon sastanka koalicije
Nakon sastanka koalicije
FOTO: RTRS
Završen je sastanak koalicionih partnera u vlasti na nivou BiH, odnosno predstavnika SNSD-a, HDZ-a i "Trojke", koju čine SDP, NiP i Naša stranka. 
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i domaćin sastanka održanog u Istočnom Sarajevu, rekao je da su pokušali razgovarati o aktuelnoj situaciji u BiH, te da im je "svima žao što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača".
- Došli smo u situaciju koja traži rješenje, ja smatram da treba da lokalni ljudi rješavaju ova pitanja. Spremni smo da pokušamo u narednih par dana da uputimo Izborni zakon BiH na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, da vidimo na koji način da deblokiramo evropski put - rekao je Dodik.
Dodik je na pitanje kako izgleda prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH odgovorio da ima od ranije visok stepen usaglašenosti.
- Ostaju teška pitanja, pozicija Centralne izborne komisije BiH mora biti riješena, i ovo pitanje koje je pravno, političko, suštinsko - izbori za članove Predsjedništva BiH. To je stvar koju kroz dijalog trebaju riješiti partneri iz FBiH i pokušat će idućih dana - dodao je Dodik.
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, rekao je da su prije nekoliko dana on, Dodik i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić zaključili da se trebaju hitno sastati.
- Čini mi se da je rješenje da do idućeg petka u parlamentanoj proceduri usvojimo Izborni zakon. Vjerujem da to sutra može biti zaključak na Zastupničkom domu Parlamenta BiH - dodao je.
Nikšić je kazao da im je svima žao da je nakon zamaha i otvaranja pregovora došlo do zastoja u kojem blokiran rad Parlamenta BiH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
- I današnji sastanak završen je na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put, da se okrenemo ka rješavanju pitanja, da dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta. Dogovorili smo se da ćemo dati sve od sebe da Izborni zakon uputimo u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti - dodao je Nikšić.
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, kazao je da je sastanak bio težak, da imaju još suprotne stavove o različitim pitanjima, ali da imaju i "svijest da domaći akteri učine maksimum napora da se riješe pitanja, Izborni zakon".
- Malo je vremena. Sutra je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji bi trebao pokušati naći zaključak ili rješenje, da sedam do deset prije raspisivanja izbora imamo dokument koji će biti produkt domaćih aktera - rekao je Konaković. 
Obratio se i Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a, koji je kazao da je dobijen evropski put, ali "razvaljen od visokog predstavnika". 
Podsjetimo, prema tvrdnjama SNSD-a zastoj u funkcioniranju koalicije je nastao nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbora. Uslijedile su optužbe i teške riječi prije svega između "Trojke" i SNSD-a, te prijetnje SNSD-a. 
Stevandić je pak poručio da će NSRS "usvojiti svoj (izborni) zakon i ostaviti dovoljno vremena kolegama iz FBiH da pokušamo naći zajednički sadržilac koji će onemogućiti intervencionizam".
- Ima mnogo stvari oko kojih se ne slažemo, kao što je Rezolucija o Srebrenici, ali nismo se potukli. Zlatko Lagumdžija je samostalno postavio to pitanje. Nema odluka BiH. Razumijemo pritisak i percepciju u FBiH, oni razumiju percepciju u RS-u. Možemo da se dogovorimo ili ne - dodao je Stevandić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.