open-navfaktor-logo
search
Velike razlike
Oboljeli od celijakije u KS traže jednak iznos novčane pomoći u svim općinama kao i uvjete za njeno dobijanje
Iznosi koji se dodijeljuju kao i uvjeti razlikuju se po općinama i kreću se od 400 maraka u Novom Sarajevu do 2.000 maraka u Starom Gradu
AUTOR: A. G.-Z.
13.05.2024. u 07:50
get url
text
Oboljeli od celijakije u Kantonu Sarajevo nemaju ujednačene uvjete za dobijanje novčane pomoći. Iznos pomoći kao i uvjeti za njeno odbijanje razlikuju se od općine do općine.
Celijakija je doživotna autoimuna bolest koju obilježava trajna nepodnošljivost glutena, a dijagnosticira se kako u dječijoj, tako i u odrasloj dobi.
Zastupnica Demokratske fronte u Skupštini KS i federalna delegatkinja Vedrana Vujović uputila je ka Ministarstvu zdravstva KS i Vladi inicijativu za ujednačavanje iznosa naknada / pomoći i uvjeta potrebnih za ostvarivanje pomoći.
Kako je navela, iznosi koji se dodijeljuju kao i uvjeti razlikuju se po općinama i kreću se od 400 maraka u Novom Sarajevu do 2.000 maraka u Starom Gradu.
- S obzirom na to da su svi oboljeli jednako oboljeli, bez obzira na to u kojoj općini žive, te da imaju iste prehrambene potrebe, pogotovo jer se radi o istim i skupim bezglutenskim proizvodima, u ime Udruženja osoba oboljelih od celijakije "No gluten" pokrećem inicijativu da se svim stanovnicima Kantona Sarajevo oboljelim od celijakije osigura isti i ravnopravan tretman u pogledu naknada / pomoći koja im se dodjeljuje na osnovu dokazane im bolesti - napisala je Vujović.
Predsjednica Udruženja "No gluten" Sonja Bjelošević kazala je za Faktor da osim velike razlike u iznosu godišnje jednokratne novčane pomoći, velika je razlika je u uvjetima koji oboljeli mora ispuniti da je dobije.
- U Općini Novo Sarajevo u kojoj ja živim, ne mogu ostvariti to pravo kao oboljela jer mi traže da sam na minimalnoj plaći,  da nemam auto, nekretninu... U drugim općinama dovoljan je nalaz od ljekara da imate celijakiju, potvrdu da ste prijavljeni u toj općini i to je sve - kaže Bjelošević.
Sonja Bjelošević
FOTO: Youtube/Screenschot
Ističe da je bezglutenska hrana skupa i da jednokratna pomoć oboljelim itekako dobro dođe.
- Kilogram brašna je sad već oko deset maraka, tjestenina je također skuplja. Keks je luksuz jer 100, 200 grama košta oko deset maraka. Zaista je sve skupo - poručila je Sonja Bjelošević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.