open-navfaktor-logo
search
Nepotrebne gužve
IDDEEA poručila bankama i nadležnim organima: Ne tražite štampane CIPS potvrde, uspostavljen je elektronski sistem
AUTOR: Faktor
06.05.2024. u 21:45
get url
text
Redovi ispred CIPS-a
Redovi ispred CIPS-a
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) obratila se predstavnicima općina, gradova, banaka i svi organa nadležnih za pristup informacijama o prebivalištu građana Bosne i Hercegovine.
Ističu da su implementirali web servise i omogućili elektronsku razmjenu podataka kako bi se izbjegle dugotrajne čekanja i potreba za štampanjem CIPS potvrda.
- Do sada smo primijetili da mnogi građani čekaju u redovima na šalterima MUP-ova širom zemlje kako bi dobili štampanu CIPS potvrdu, i shvatili smo da je ovo neefikasan proces za sve nas. Zbog toga ponovo naglašavamo da više nije neophodno da tražite od građana štampanu CIPS potvrdu.
Umjesto toga, IDDEEA poziva sve organe, općine, gradove, banke i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup našim elektronskim web servisima. IDDEEA će vam pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektronsku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i efikasnih digitalnih kanala. Ovim putem, moći ćete elektronski utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom štampanih potvrda - pojašnjavaju iz IDDEEA-e.
Podsjetili su  kako je već veliki broj organa uspješno završio ovu proceduru i prešao na elektronski sistem, čime su značajno olakšali pristup uslugama svojim građanima.
- Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih koji nisu podnijeli zahtjev za pristup web servisima IDDEEA-e i time još uvijek traže štampane potvrde od građana.
Pozivamo vas da se pridružite ovom naporu kako bismo zajedno unaprijedili kvalitet usluga i efikasnost administrativnih procesa u korist naših građana. Molimo vas da promijenite interne procedure i pređete na elektronski način utvrđivanja informacija o prebivalištu - poručili su.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.