open-navfaktor-logo
search
Ne rade
Od "zelenog svjetla" EU-a u Parlamentu BiH sve utihnulo: Većina opet utvrđuje pazar, dva su scenarija i oba loša
Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, kazao je da se rad Parlamenta BiH u posljednji mjesec i po može svesti na tri-četiri rečenice.
AUTOR: M. R. S.
08.05.2024. u 07:45
get url
text
Bosna i Hercegovina je 21. marta dobila "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a od tada je u najvišem zakonodavnom tijelu Bosne i Hercegovine, u Parlamentarnoj skupštini, čini se, sve utihnulo.
Od tog dana nije bilo sjednica Doma naroda niti su zakazane do danas.
Održana je samo jedna redovna sjednica Zastupničkog doma. Održana je i jedna hitna tog doma, ali politički sazvana na zahtjev SNSD-a kako bi se glasalo, iako se dobro znalo da to neće proći, za poništavanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
U parlamentarnoj proceduri se nalazi samo jedan zakon pristigao iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tačnije dopune postojećeg Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH.
Parlamentarci su od "zelenog svjetla" uputili tek dvije inicijative, obje u Zastupničkom domu. U Domu naroda nije bilo inicijative od februara.
Kolegij Zastupničkog doma je 18. aprila imao sjednicu na čijem je dnevnom redu bio dogovor o zakazivanju nove sjednice. Dogovora očito nije bilo i tek je jučer javnost obaviještena da će se Kolegij sastati danas kada će opet dogovarati tu novu sjednicu.
Komisije ne zasjedaju iako ih ima koje ne trebaju čekati sjednice domova da bi radile, pa tako, naprimjer, još nemamo sjednicu Komisije za utvrđivanje sukoba interesa niti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja očito još čeka dogovor vladajućih stranaka za imenovanje novog parlamentarnog vojnog povjerenika kojem je mandat istekao prošle godine.
Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, kazao je da se rad Parlamenta BiH u posljednji mjesec i po može svesti na tri-četiri rečenice.
- Pretpostavljam da je Kolegij Zastupničkog doma zakazan za sutra jer je danas sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pa se nadaju da će usvojiti jedan od dva zakona, po meni oba sporna. Jedan je Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je HDZ uputio preko ministra pravde Davora Bunoze i drugi je zakon o sudu BiH koji je sporan još od naziva jer se ide na "sud", izgubili su se "sudovi" iz naziva. Kao sporno u ovom zakonu u fokusu javnosti je gdje će biti sjedište, ali je veći problem nadležnost suda – rekao je jučer Dunović.
Istakao je da vladajuća većina ponovo utvrđuje pazar, te da postoje samo dva scenarija i nijedan nije dobar.
- Jedan je da se ne dogovore ništa, a drugi da se dogovore da rade po željama HDZ-a i SNSD-a. U oba slučaja je loše jer ili će Parlament nastaviti s neradom ili će Trojka (SDP, NiP i NS) nastaviti s ispunjavanjem želja (predsjedniku SNSD-a Miloradu) Dodiku i (predsjedniku HDZ-a Draganu) Čoviću – rekao je Dunović.
Naglasio je i da se ne sazivaju ni komisije, te da parlamentarna većina drži opoziciju na hladnom režimu i da su uveli pravilo da u Vijeću minstara BiH ne odgovaraju na zastupnička pitanja koja postavljaju opozicioni zastupnici.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.