open-navfaktor-logo
search
Schmidtove izmjene
Odluku o privremenom finansiranju više neće donositi VMBiH već ministar finansija, i to blagovremeno
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je, uz odluku o finansiranju Općih izbora 2022., donio i odluku o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine kojim se rješava i precizira pitanje privremenog finansiranja. 
08.06.2022. u 21:30
get url
text

Ono što je važno znati jeste da je dosad Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donosilo posebne tromjesečne odluke o privremenom finansiranju u situaciji kada nije usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine. Odsad će tu odluku pak donositi ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, sam, i po zakonu je obavezan to učiniti.

Pravilo da Vijeće ministara BiH donosi posebnu odluku o privremenom finansiranju nije bilo u skladu s Ustavom BiH koji je propisao automatizam, odnosno da će, ako se budžet ne usvoji, "biti korišten budžet iz prethodne godine na privremenoj osnovi".

- Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se pokrivaju rashodi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ako takav budžet ne bude usvojen na vreme, budžet za prethodnu godinu koristiće se privremeno - piše u Ustavu BiH, članu osam.

I u preambuli Odluke visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju stoji: 

VEZANI TEKST - Staje se ukraj blokadi finansiranja izbora, imaju i sankcije: Visoki predstavnik objavio i izmjene Izbornog zakona BiH

- Ističući da je Ustavom Bosne i Hercegovine, u njegovom članu VIII(1), utvrđeno da će Parlamentarna skupština svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, te da se članom VIII(2) predviđa da, ukoliko se takav proračun ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi;

Tumačeći da je obrazloženje imperativne odredbe članka VIII(2) Ustava BiH da se osigura efikasno funkcioniranje države i njenih institucija u situaciji kada zakonodavac nije bio u mogućnosti da proračun usvoji blagovremeno;

Izražavajući žaljenje što Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, propisujući da je za privremeno finansiranje potrebna odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odstupa od odredbe članka VIII(2) Ustava BiH i ograničava djelotvornost navedene ustavne odredbe, te samim tim pruža mogućnost onima koji nisu usvojili proračun sukladno članku VIII(1) Ustava da dalje blokiraju finansiranje institucija... - navedeno je u preambuli odluke Christiana Schmidta, kojom se potvrđuje da dio Zakona o finansiranju nije bio usklađen s Ustavom BiH. 

Dosadašnji član 11. stav 2. Zakona o finansiranju institucija BiH glasi: Privremeno finansiranje, u cilju održavanja aktivnosti budžetskih korisnika, vrši se do nivoa jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija BiH, u skladu sa najnovijim Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza koju donosi Parlamentarna skupština BiH, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti posebnu odluku.

Nova verzija člana 11. stav 2. Zakona o finansiranju institucija BiH propisuje obavezu ministra finasnija i trezora, umjesto Vijeća ministara.

- Za obavljanje djelatnosti budžetskih korisnika utvrđenih zakonom, ostvaruje se privremeno finansiranje u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu sa najnovijim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine dužan je izvršiti ovu odredbu i dužan je to učiniti blagovremeno - dio je izmjena i dopuna Zakona o finansiranju institucija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.