open-navfaktor-logo
search
U znak sjećanja
Održana akademija posvećena Ramizu Salčinu: "Političke snage koje su projektovale nestanak BiH još su na sceni"
U organizaciji Općine Novi Grad i udruženja Patriotska liga sinoć je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana akademija posvećena rahmetli Ramizu Salčinu.
23.08.2020. u 09:38
get url
text

Akademiji su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad, predsjednik udruženja Patriotska liga Esad Čeljo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, te rodbina i prijatelji rahmetli Ramiza Salčina.

Pomoćnik načelnika Semira Efendića za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, Tajib Delalić u svom obraćanju prisjetio se dana provedenih sa rahmetli Ramizom. Kazao je da su rodom iz istog mjesta i da su se u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu često sastajali u lokalu koji je tada imao Ramiz Salčin, a zvao se "Delfin".

- On je bio neustrašiv. Rekao je Sarajevom će krv teći, nešto moramo učiniti. Nažalost, Nedžariće nije preživio. Ponosan sam što sam bio jedan od njegovih sljedbenika, što sam proveo jedan dio života sa njim. Mogla bi se cijela knjiga napisati o onome što je on učinio - kazao je Delalić.

Predsjednik udruženja Patriotska liga, Esad Čeljo, podsjetio je da je Ramiz Salčin učestvovao u svim važnijim bitkama za odbranu Sarajeva, te da je nocilac najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i ordena oslobodilačkog rata Zlatni grb s mačevima.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Hajrudin Grabovica, naglasio je da ovakvi skupovi imaju veliki značaj i da su oni obaveza svih nas da bi se održalo sjećanje na komandanta, ali i da bi se ukazalo na značaj njegovih djela.

- Djelo mora biti inspiracija, mora biti podstrek, mora biti putokaz. To je pouka koju moramo izvući iz današnjeg datuma i današnjeg događaja. Ima lokalnih zajednica koje ove i ovakve događaje gaje i Novi Grad je po tome prepoznatljiv. Političke snage koje su projektovale nestanak BiH još uvijek su na sceni. Moramo biti svjesni odgovornosti i obaveze prema ljudima poput komandanta Salčina - rekao je Grabovica.

Prikazan je kratki dokumentarni film pod nazivom "Ramiz Salčin je živ, samo vi to možda ne osjećate“ koji govori o herojskim podvizima komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. U filmu je prikazan i razgovor novinara sa Ramizom Salčinom prije pogibije, nedaleko od mjesta gdje je ubijen. Bio je svjestan zla koje agresor želi da nanese njegovom narodu i da ne preza ni od čega u svojim naumima, te je rekao da agresor raznosi sve – od materijalnih dobara do ljudi.

VEZANI TEKST: Sarajevo: Obilježena 28. godišnjica pogibije legendarnog komandanta i heroja Ramiza Salčina

Naime, 22. augusta 1992. godine komandant Salčin položio je život na Vojničkom polju - Sarajevo, braneći Sarajevo. Pogođen je snajperskim hicem iz pravca Nedžarića.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad. Poginuo je 22. augusta 1992. godine u naselju Saraj polje od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja u Nedžarićima.

Godine 1994. posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan. Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.