open-navfaktor-logo
search
Nakon oštrih reakcija
Oglasili se iz Ambasade Irana u BiH: Pogrešno je shvaćena izjava ambasadora u Beogradu
Podsjetimo, gostujući na jednoj lokalnoj televizijskoj stanici u Srbiji, ambasador Irana u Beogradu, Rašid Hasan Pur Baei, rekao je "kako je u Srebrenici izvršen zločin koji Srbija priznaje"
AUTOR: Faktor
19.04.2024. u 21:29
get url
text
Rašid Hasan Pur Baei
Rašid Hasan Pur Baei
Nakon izjava iranskog ambasadora u Beogradu, Rašida Hasana Pura Baeia, reagirala su iz Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini.
- Ambasada IR Iran u Sarajevu ističući da je pogrešno shvaćena izjava uvaženog ambasadora IR Iran u Beogradu u vezi sa genocidom u Srebrenici, navodi da je principijelni i zvanični pristup IR Iran fiksan i nepromjenjiv i IR Iran je ponosna što je od početka nezavisnosti Bosne i Hercegovine uvijek stajala uz vlast i narod ove zemlje i čvrsto podržavala i podržavat će njen suverenitet i teritorijalni integritet i suživot svih naroda. Genocid se osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi i u Srebrenici - naveli su iz Ambasade Irana u BiH.
Podsjetimo, gostujući na jednoj lokalnoj televizijskoj stanici u Srbiji, ambasador Irana u Beogradu, Rašid Hasan Pur Baei, rekao je "kako je u Srebrenici izvršen zločin koji Srbija priznaje".
- Ta činjenica se predstavlja na veoma neispravan način. Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda - rekao je ambasador Pur Baei, prenijeli su srbijanski mediji.
Iranski ambasador u Srbiji je kazao da je "predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog apsolutno s političkim namjerama i ciljevima".
- Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primjenjivati na mnogim mjestima. Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj. Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima - rekao je Pur Baei.
Nakon ovakvih izjava iranskog ambasadora u Srbiji, Memorijalni centar Srebrenica zatražio je hitno javno očitovanje Ambasade Islamske Republike Iran u BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.