open-navfaktor-logo
search
Detalji o poslovanju
Oglasili se s UKC-a Tuzla nakon optužbi da SDA i DF kreću u gašenje ove medicinske ustanove
Povodom saoćenja Kantonalnog obora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona u kojem je navedeno da je "skupštinska većina SDA-DF krenula u gašenje Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla i jednostrano raskidanje ugovora, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH", odlasio se menadžment UKC-a Tuzla.
01.06.2023. u 16:46
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština TK povukla saglasnost na odluku po kojoj FBiH dobija osnivačka prava nad UKC-om Tuzla

- UKC Tuzla želi upoznati javnost da se od maja 2022. godine, dolaskom novog rukovodstva ustanove krenulo sa rješavenjem naslijeđenih problema, između kojih se kao najznačajniji i najteži mogu izdvojiti dva: 

• Činjenica da u proteklih deset godina nije zaključen Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza između FBiH i TK, a vezano za osnivačka prava nad UKC Tuzla. Tim ugovorom trebala bi biti regulisana najznačajnija pitanja vlasništva nad imovinom, finansiranja ustanove, nabavke opreme, rješavanja dugovanja UKC Tuzla, kao i organa upravljanja itd. Zbog navedenih razloga UKC Tuzla nije imao priliku uraditi preregistraciju, niti je mogao ostvariti druga zakonom predviđena prava.

• Drugi problem sa kojim se novo rukovodstvo ustanove suočilo je da UKC Tuzla nije imao formalno pravni status Univerzitetske kliničke bolnice. Iz navedenog jasno proizilazi da UKC Tuzla u proteklom periodu nije ni imao status naveden u saopćenju SDP-a u smislu statusa Univerzitetske kliničke bolnice, niti statusa koji mu je trebao biti obezbijeđen potpisivanjem ugovora o međusobnim pravima i obavezama između FBiH i TK - navodi se u saopćenju UKC-a.

Tek sa dolaskom nove strukture rukovodstva UKC Tuzla, dodaje se, započelo se sa rješavanjem ovih gorućih problema.

- Rukovodstvo UKC Tuzla je u više navrata od Vlade FBiH zahtjevao da se pristupi zaključivanju ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza. Istovremeno se pristupilo rješavanju postupka zaključivanja ugovora o saradnji sa Univerzitetom u Tuzli za koji sa zadovoljstvom možemo reći da je u završnoj fazi. I pod ovako teškim uslovima UKC Tuzla je ostvario ogroman napredak koji se ogleda u potpunom zaustavljanju finansijskog gubitka, ali i vraćanju duga za 10 miliona KM - navode u saopćenju.

Istovremeno, zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade TK, Univerzitetski klinički centar Tuzla kreće u postupak zanavljanja medicinske opreme (nabavke linearnog akceleratora, neurohirurškog mikroskopa...) i ostale medicinske opreme neophodne za normalno funkcioniranje zdravstvenog sistema, u vrijednosti oko 20 miliona KM.

- Napominjemo da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju kojom je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, kao zdravstvenoj ustanovi u najmnogoljudnijem kantonu, dodjeljeno 29 miliona KM za rješavanje akumuliranih dugova, dok su druge zdravstvene ustanove, koje za razliku od UKC Tuzla, nisu izvršavale zakonske obaveze uplata doprinosa, nagrađene sa daleko većim novčanim iznosima iako pokrivaju područje sa daleko manjim brojem stanovnika - navode iz ove medicinske ustanove.

UKC Tuzla će, poručuju na kraju, u narednom periodu zasigurno zadržati status vodeće medicinske ustanove u kojoj se primjenjuju savremene metode u liječenju i dijagnostičkim procedurama, ali i prate dostignuća nauke i vrši kontinuirana edukacija kadra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.