open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ogrešević odgovorio Konakoviću: Naša namjera je otvaranje očiju onima koji pričaju o reformiranom Dodiku
Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), odgovorio je Elmedinu Konakoviću, predsjedniku Naroda i pravde, na komentar povodom poziva NES-a i Stranke za BiH upućenog parlamentarnim strankama da razgovaraju o rješenjima za izlazak iz krize i formiranje vlasti u FBiH.
14.04.2023. u 14:07
get url
text

VEZANI TEKST - SBiH i NES pozivaju SDA i DF te "Trojku" na odvojene sastanke u Parlamentu FBiH

- Narodni evropski savez i Stranka za BiH su u dobroj namjeri i vjeri u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zaključka kojim se Ustavna komisija zadužuje za pokretanje postupka promjene Ustava Federacije BiH, koji je Parlament FBiH usvojio.

Shodno ovom, kao predlagači smo se osjetili odgovornim i da pozovemo predstavnike parlamentarnih stranaka SDA, HDZ-a, SDP-a i ostale, da razgovaramo kako da izađemo iz trenutne ustavne krize. Mi ne prejudiciramo rješenja, iako imamo svoje prijedloge.

U međuvremenu i sam visoki predstavnik Christian Schmit je pozvao političare da se dogovore, pa je druga opcija koja nam se nudi da čekamo reakciju visokog predstavnika što je sramna i jadna pozicija i mišljenja smo da građani od nas očekuju da barem pokušamo nešto uraditi.

Naša namjera nije bacanje prašine u oči građanima, kako to kaže Konaković, već otvaranje očiju onima koji pričaju o reformiranom Dodiku (Miloradu, lideru SNSD-a) i uspavljuju javnost pred njegovim opasnim djelovanjem.

Pošto smo svi stava da nismo za jednokratna rješenja onda je na nama da se potrudimo i nađemo kvalitetno dugoročno rješenje.

NES i SBiH su do sada imali jasne stavove da nećemo biti dio Vlade koja je nametnuta - naveo je Ogrešević na svom Facebook profilu.

Konaković je za FTV sinoć komentirao poziv za sastanak NES-a i Stranke za BiH upućen strankama "Trojke", te posebno SDA i DF-u da razgovaraju u vezi s izmjenama Ustava FBiH.

- Mi ćemo se za 15 minuta dogovoriti sa SBiH-om, NES-om, DF-om, SDA, SBB-om sa svim politčkim akterima kako treba da izgleda BiH. Ja ću sad staviti potpis na inicijativu Željka Komšića da je to građanska država jedan čovjek-jedan glas da ona ima jednog predsjednika, da nema entiteta, da imamo lokalnu i državnu vlast. Oni trebaju da nam kažu kako se tamo dođe bez glasova HDZ-a i SNSD-a. Ne volim obećavati nemoguće stvari dok nam one realne prolaze pored nas i sada očekujemo od kolega iz NES-a i SBiH-a da nam kažu kako bez HDZ-a promijeniti Ustav FBiH - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.