open-navfaktor-logo
search
Interes građana
OHR: Visoki predstavnik je osigurao uvjete za fer i transparentne izbore
Fena
29.03.2024. u 15:43
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
- Visoki predstavnik Christian Shmidt je svojim angažmanom osigurao uvjete za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede. Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju - saopćeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR), na upit za komentar o usvajanju Nacrta izbornog zakona RS-a na sjednici Narodne Skupštine RS-a.
Dodaju da visoki predstavnik podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu dana prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore, kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.  
Navode i da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira naglasili da bi građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.