open-navfaktor-logo
search
Poslali preporuku
Ombudsmani pojasnili Vraniću šta su njegove obaveze i nadležnosti u slučaju Džene Gadžun
Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine pojasnila je ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun njegova obaveza i nadležnost. 
10.03.2023. u 08:37
get url
text

VEZANI TEKST - Vranić nakon pisama roditelja Džene Gadžun: Sve je do Tužilaštva

Naime, Amila i Muris Gadžun, roditelji djevojčice Džene Gadžun, podnijeli su žalbu su u vezi sa povredom ljudskih prava, odnosno "neadekvatnim i nezakonitim odbijanjem organa uprave da poduzmi radnje i mjere iz svoje nadležnosti" protiv Ministarstva zdravstva KS.

Ombudsmeni BiH su podsjetili na član 77. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH kojim je propisano da se formira, između ostalog, i etički komitet kantonalnog ministarstva. U smislu člana 78. stav 2. istog zakona etički komitet, između ostalog, prati primjenu načela etike i medicine deontologije zdravstvenih radnika u obavljanju zdravstvene djelatnosti na teritoriji FBiH, prati povrede prava pacijenata i sistemski radi na unapređenju stanja u ovoj oblasti u skladu sa propisima o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, nedostacima i primjedbama u radu etičkih komiteta kantona, odnosno etičkih komiteta zdravstvenih ustanova, te razmatra i druga pitanja etike i medicinske deontologije u provođenju zdravstvene zaštite.

- Dakle, etički komitet ima značajne nadlžnosti u pogledu nadzora nad primjenom načela etike zdravstvenih radnika i u tom smislu vrlo je značajna uloga etičkog komiteta, koji je, prema mišljenju Ombudsmena BiH, u konkretnom slučaju morao imati snažniji utjecaj, zauzeti konkretan stav i dati mnogo veći doprinos u rasvjetljavanju svih okolnosti konkretnog slučaja - naveli su u obrazloženju.

Prema mišljenju Ombudsmena BiH, rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS morali su biti dovoljan osnov za aktivnije angažovanje ministra zdravstva, odnosno etičkog komiteta u konkretnom slučaju.

- Navodi ministra zdravtsva o tome da je u toku postupak kod tužilaštva koji utvrđuje postojanje krivične odgovornosti ni u kojem slučaju "ne amnestira" Ministarstvo zdravstva KS od obaveza i nadležnosti koje ima prema zakonskim propisima. Nadležno tužilaštvo u postupku po podnesenoj krivičnoj prijavi utvrđuje postojanje krivične odgovornosti koja je samo jedan segment u odnosu na širi pojam "odgovornost ljekara", koja može biti etička i stručna i na kraju pravna (krivično pravna) - pojasnili su.

VEZANI TEKST - Gadžun ponovo pisao Vraniću: Ovo je posljednja slika moje Džene, iz zubarske ordinacije gdje se operišu oči i uši...

Stoga su poslali preporuku Vraniću da postupi po zahtjevima za pristup informacijama roditelja preminule Džene, još jednom razmotri zahtjev za preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić te da razmotri mogućnost poduzimanja dodatnih mjera.

Naime, porodica Gadžun je u više navrata od Vranića tražila preispitivanje stručne odgovornosti ljekara koji su bili involvirani u cijeli slučaj.

Ministar zdravstva tvrdio je kako je "učinio sve u svom djelokrugu rada" te da je nadležnost njegovog ministarstva prestala kada su svu prikupljenu dokumentaciju o ovom slučaju dostavili nadležnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.