open-navfaktor-logo
search
Specijalni izvještaj
Ombudsmeni: Poslodavci nerijetko imaju predrasude spram zapošljavanja osoba sa invaliditetom
Nerijetko poslodavci imaju predrasude spram zapošljavanja osoba s invaliditetom, smatrajući da ne mogu postići adekvatne rezultate u radu i ispuniti očekivanu normu, jedan je od zaključaka Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
21.11.2021. u 19:20
get url
text

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, od ukupnog broja stanovnika u BiH, osoba s invaliditetom je 294.058 ili 8,3 posto.

- Osobe sa invaliditetom često su izložene različitim oblicima diskriminacije, a nerijetko je diskriminacija prisutna i na radnom mjestu. S druge strane, diskriminacija se javlja i prilikom primjene pojedinih zakonskih propisa. Nerijetko poslodavci imaju predrasude spram zapošljavanja osoba s invaliditetom, smatrajući da ne mogu postići adekvatne rezultate u radu i ispuniti očekivanu normu – piše u izvještaju Ombudsmena.

VEZANI TEKST - Pristupne rampe i liftovi za invalide: Ljudi dižu kredite, a oni koji ne mogu, osuđeni su na izolaciju

U Savezu gluhih i nagluhih RS-a istakli su da je istina da svi gaje predrasude prema osobama sa invaliditetom.

- Ne postoji nikakvo razumijevanje, ni solidarnost, ni mehanizam, posebno prema osobama sa oštećenjem sluha, koji su radno najsposobniji jer nemaju fizičko ni psihičko oštećenje. Društvo ne shvata da ako zaposli jednu gluhu osobu, osigurava egzistenciju cijeloj porodici, čime se smanjuju socijalna davanja, a gluhim osobama pruža šansa za dostojanstveniji život – stav je Dubravke Ostojić, predsjednice Upravnog odbora Saveza gluhih i nagluhih RS-a.

Ona je napomenula da se veličina jedne države mjeri po tome koliko je sposobna i humana da pomogne marginaliziranim grupama među svojim građanima, a među tim građanima i jesu osobe sa invaliditetom.

Pozitivna iskustva

Ipak, u Udruženju "Život sa Down sindromom" FBiH istakli su da su njihova iskustva s poslodavcima pozitivna, te da se malo-pomalo otvara tržište rada za osobe sa invaliditetom, čemu svjedoče neki primjeri zapošljavanja putem javnog poziva.

- Poslodavci žele da zaposle osobe sa invaliditetom, ali nemaju dovoljno saznanja o osobama, njihovim specifičnostima, prilagodbi radnog mjesta i tu im je potrebna pomoć – rekla nam je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja "Život sa Down sindromom" FBiH.

U svom Specijalnom izvještaju o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u BiH, ombudsmeni su naveli i niz drugih problema.

VEZANI TEKST - Sporne isplate u Fondu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, direktor za decembar dobio 6.800 KM

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom zakonska je obaveza poslodavaca u oba bh. entiteta, a oni koji to ne čine trebaju platiti "penale" za svaku osobu sa invaliditetom koju su bili dužni zaposliti, a nisu. Zakoni su propisali da poslodavac na 16 zaposlenih treba imati uposlenu jednu osobu sa invaliditetom. Iznos "penala" je različiti pa tako u FBiH on iznosi 25 posto od prosječne plaće ili oko 206 KM, a u RS je to znatno niže.

No, dio poslodavaca niti zapošljava osobe sa invaliditetom, niti uplaćuje poseban doprinos.

Poseban problem je što u FBiH to ne mogu ni kontrolisati ni sankcionisati jer je zakon u tom dijelu ostao nedorečen. Ne zna se ni koliko je zaposleno osoba sa invaliditetom od 2018. do 2020. godine.

U RS-u imaju podatke po kojima je vidljiv blagi porast broja zaposlenih osoba sa invaliditetom, pa je u 2020. godini zaposleno njih 1.190.

Opravdanja

Neki poslodavci u FBiH smatraju da je visok iznos penala kojeg plaćaju za nezapošljavanje osoba sa invaliditetom, a to smatraju i u pojedinim službama za zapošljavanje.

Tako iz Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona u odgovoru ombudsmenima navode da su poslodavci preopterećeni različitim novčanim davanjima.

VEZANI TEKST - "Mona Lisa s Downovim sindromom" podsjeća na prava osoba s invaliditetom

- Prebacivanje prevelikog tereta na leđa poslodavca doprinosi nekonkurentnosti naše privrede zbog prevelike cijene bruto rada, što može imati negativan efekat na stav poslodavaca prema ovom pitanju, i na kraju krajeva, na mogućnost zapošljavanja invalidnih osoba. Ukoliko ispoštuje obavezu da na svakih 16 radnika uplati u Fond 206 KM, firma koja zapošljava 160 zaposlenika imat će mjesečne troškove od 2.060 KM, odnosno na godišnjem nivou 24.720 KM, što nije zanemariv trošak. Ovo tim više ako znamo da poslodavac za isplaćenu 1 KM svom zaposleniku, mora isplatiti državi na različitim nivoima i vanbudžetskim fondovima 0,9 KM. Firme koje zapošljavaju 1-15 radnika moraju platiti 1.000 KM-2.000 KM godišnje – piše u odgovoru.

U istraživanju Udruženja poslodavaca FBiH od prije nekoliko godina navedeno je da više od 90 posto njihovih članica poštuje zakonske obaveze kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i ima pozitivan stav spram ovog pitanja.

- Poslodavci su se izjasnili da bi najviše bili motivisani za zapošljavanje osoba s invaliditetom kroz sufinansiranje dijela njihove plaće, te sufinansiranje troškova njihovog obrazovanja i profesionalnog osposobljavanja – dio je istraživanja.

U Uniji udruženja poslodavaca RS-a stava su da je potrebna kvalitetna promocija zanimanja u kojima osobe s invaliditetom mogu, u skladu sa svojim mogućnostima, kvalitetno odgovoriti izazovima rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.