open-navfaktor-logo
search
New York
"Mona Lisa s Downovim sindromom" podsjeća na prava osoba s invaliditetom
U New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otvorena je izložba na kojoj su predstavljena preinačena poznata umjetnička djela kojima se željelo ukazati na prava osoba s invaliditetom.
26.10.2021. u 09:00
get url
text

Izložba, čiji je organizator Fondacija za obrazovanje i solidarnost s osobama s invaliditetom u Istanbulu (IZEV), otvorena je u Centru Turkevi.

Djela poznatih slikara, među kojima su Leonardo da Vinci, Vermeer i Rembrandt, reintepretirana su s licima osoba s Downovim sindromom.

Izložba organizirana pod motom "I mi možemo biti fokus umjetničkog djela" sastoji se od 12 djela. Riječ je o prilagođenim poznatim djelima "Mona Lisa", "Djevojka s bisernom naušnicom", "Mladić s korpom voća" i druge.

Generalna sekretarka IZEV-a Merve Kilic je kazala kako izložba ima za cilj javnosti skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom. Prema njenim riječima, izložba je prvi put predstavljena u New Yorku.

- Dok smo pripremali izložbu, koristili smo svjetski poznata djela jer smo tako željeli prenijeti poruku bez da su potrebne riječi, bez obzira na to gdje se nalazili - pojasnila je Kilic.

Nakon SAD-a, izložba će biti predstavljena i u Evropi. Kilic smatra kako ovaj projekt može biti primjer za projekte u budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.