open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Opet prekinuta sjednica Doma naroda BiH: Čović krivi Klub Bošnjaka, nisu došli zbog neustavnog zakona na dnevnom redu
AUTOR: M. R. S.
27.06.2024. u 12:19
get url
text
Dragan Čović na Domu naroda PSBiH
Dragan Čović na Domu naroda PSBiH
FOTO: BHRT/Screenshot
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije zasjedao ni danas jer na sjednicu nisu došli delegati iz reda bošnjačkog naroda, kako su ranije i najavili.
Razlog je što je na dnevnom redu ostao prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovne, kojim se "izbacuju" strane sudije iz ovog suda, ali i uvodi etnički princip glasanja.
Zakon je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković, a na dnevni red je došao glasovima delegata iz SNSD-a, HDZ-a i SDS-a. To se desilo na sjednici Doma naroda u martu.
Ta sjednica je potom prekinuta kada su je napustili delegati iz reda bošnjačkog naroda, a njen nastavak je Dragan Čović (HDZ), predsjedavajući Doma naroda, zakazao za danas mada je Klub Bošnjaka upozorio da je predloženi zakon o Ustavnom sudu BiH opasan i predstavlja udar na državu, te da neće doći na sjednicu na čijem je dnevnom redu neustavan zakon.
Na početku današnje sjednice je Čović konstatovao da niko od delegata iz Kluba bošnjačkog naroda nije došao, te je dao pauzu od sat vremena kako bi "pokušao osigurati kvorum".
Nakon pauze Čović je ponovo konstatirao da nemaju kvorum i sjednica je prekinuta. 
- Žao mi je što se nije uspio napraviti poticaj da kolege iz Kluba bošnjačkog naroda budu prisutne. Žao mi je jer time ulazimo u blokadu bošnjačkog kluba koja traje tri mjeseca i nisam siguran kako će to ići. Pozivam ih da razmisle o svojim potezima - rekao je Čović. 
Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta BiH, jučer je za Faktor istakao da se "ne smijemo nikako dovesti u poziciju da na Domu naroda glasamo o suštini zakona".
I Dženan Đonlagić (DF), delegat u Domu naroda, jutros je najavio da neće učestvovati "na raspravi zakona kojim se urušava postojeći Ustavni sud BiH". 
- Predloženi zakon je protivustavan i drugo, sadržaj je u suprotnosti i sa Mišljenjem Venecijanske komisije. U Parlamentu BiH se želi usvojiti zakon koji će i od Ustavnog suda napraviti novi dom naroda. Predložena materija se ne može niti tretirati zakonom, nego samo izmjenama Ustava BiH. 
Podsjećam da je neustavni tekst zakona uvršten u dnevni red preglasavanjem Kluba bošnjačkog naroda. Sve je krenulo kada je Nikola Špirić predsjedavao Domom naroda, a nastavlja se sada kada je funkciju predsjedavajućeg preuzeo Dragan Čović - napisao je Đonlagić u objavi na svom nalogu na mreži X. 
Naveo je da je problem također u namjeri delegata Kluba srpskog naroda, podržan delegatima oba HDZ-a, da izmjene sistem odlučivanja Ustavnog suda BiH na način da to bude etnički i teritorijalno (entitetski utemeljeno) odlučivanje. 
- To je potpuno neprihvatljivo. Etničke kvote ili kriteriji za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavljaju izraz nove diskriminacije. U načinu odlučivanja Ustavnog suda BiH ne mogu biti primijenjeni etnički sistem odlučivanja, kao ni teritorijalni, odnosno entitetski sistem odlučivanja. Ustavni sud kao najviša sudska instanca u državi sa specifičnim nadležnostima koji donosi odluke, a koje se odnose na sve građane Bosne i Hercegovine, svoje odluke treba donositi prostom većinom od ukupnog broja sudaca. Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe - istakao je Đonlagić.
Inače, Čović je danas najavio mogućnost hitne sjednice Doma naroda o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu "ako bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas ušlo u tu proceduru". 
Budžet je, podsjetimo, trebao biti usvojen još krajem prošle godine, ali njegovo slanje u proceduru blokira SNSD, odnosno ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.