open-navfaktor-logo
search
Klub Bošnjaka nije došao
Počela sjednica Doma naroda BiH, na samom početku Čović dao pauzu da pokuša osigurati kvorum
AUTOR: M. R. S.
27.06.2024. u 11:24
get url
text
Dom naroda Parlamenta BiH
Dom naroda Parlamenta BiH
FOTO: Fena
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je počela, a s obzirom na to da na nju nisu došli delegati iz reda bošnjačkog naroda, kako su i najavili, predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović odmah je dao pauzu od sat vremena kako bi "pokušao osigurati kvorum".
Razlog nedolaska delegata iz Kluba Bošnjaka je taj što je na dnevnom redu ostao prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovne, kojim se "izbacuju" strane sudije iz ovog suda, ali i uvodi etnički princip glasanja.
Zakon je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković, a na dnevni red je došao glasovima delegata iz SNSD-a, HDZ-a i SDS-a. To se desilo na sjednici Doma naroda u martu.
Ta sjednica je potom prekinuta kada su je napustili delegati iz reda bošnjačkog naroda, a njen nastavak je Čović (HDZ) zakazao za danas.
Ovo je učinio i nakon upozorenja iz Kluba Bošnjaka da je predloženi zakon o Ustavnom sudu BiH opasan i predstavlja udar na državu, te da neće doći na sjednicu na čijem je dnevnom redu neustavan zakon.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.