open-navfaktor-logo
search
Ne funkcioniše, ama baš nikako
Opozicija o sastanku Trojke, SNSD-a i HDZ-a: Državna vlast kao raštiman orkestar, Čović dodatno popravio poziciju
Trojka sada kao zateže kod kompromisa vjerovatno zbog izbora, da ne bude da su nešto popustili, ocijenio je Špago.
AUTOR: M. R. S.
14.05.2024. u 21:19
get url
text
Zastupnički dom PSBiH bez zakona iz 14 prioriteta
Zastupnički dom PSBiH bez zakona iz 14 prioriteta
Stranke vladajuće koalicije na državnom nivou koju čine Trojka (SDP, NiP i NS), SNSD i HDZ održale su jučer još jedan sastanak koji ništa nije proizveo i nastavljaju zamajavati javnost, a kada izađu, kao da su bili na različitim sastancima, ocijenio je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Dodao je i da sa svakog sastanka HDZ i njihov predsjednik Dragan Čović dodatno popravljaju pozicije.
- Trojka sada kao zateže kod kompromisa vjerovatno zbog izbora, da ne bude da su nešto popustili. Sa svakog sastanka HDZ i Čović dodatno popravljaju pozicije. Obećano im je da će se riješti na narednoj sjednici (Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, op. a.) izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojeg ne predlaže struka već HDZ. Milorad Dodik (predsjednik SNSD-a) vjerovatno je pristao na sastanak u pokušaju da finansijski riješi neke stvari. Novac od akciza nije riješen, još leži. Vjerovatno je htio pokušati finansijski riješiti stvari na štetu FBiH, a u korist RS-a – rekao je Špago, na pitanje gdje smo sada nakon sastanka vladajuće koalicije.
Podsjetio je da je za 21. maj zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čijem dnevnom red nema zakona iz 14 prioriteta.
- Ovo je treća sjednica gdje su zakoni koje predlažu zastupnici, a većina obara.
Ovo je još jedno zamajavanje javnosti gdje pokušavaju reći da nešto funkcioniše, a ništa ne funkcioniše. EU je shvatio značaj BiH, bez posebnih uvjeta i rezultata na državnom nivou omogućili su otvaranje pristupnih pregovora. Ono što su u vladajućoj koaliciji imali hvalospjeve na svoj račun da su najviše doprinijeli za evropske integracije je balon koji je pukao. Nikada teža politička situacija, neko kaže nikad teža i sigurnosna, u odnosu prema povratnicima – kazao je Špago.
Istakao je da je niz i drugih problema.
- Nema budžeta institucija BiH za ovu godinu, a bez njega ne možemo povući sredstva iz Plana rasta. Ne znamo ni šta predviđa Plan rasta, je li dogovoren ili nije. Rade ono što su radili od početka, zamajavaju građane, prave kompromise na štetu države. Ništa od koalicije nema. Vjerovatno ćemo u ovo predizborno vrijeme imati zatezanje situacije. Nema ništa od evropskog Dodika, kako je govorila Trojka. Isporučili su mu važne sektore. Bez SNSD-a i HDZ-a ne može se ništa riješiti. Do daljnjeg će ostati tako vjerovatno. Vidjet ćemo kako će se rasplesti situacija oko izbora. Ali mislim da se neće u RS-u usuditi ići u pravcu bojkota izbora – dodao je Špago.
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF) ocijenio je da državna vlast djeluje kao potpuno raštiman orkestar.
- Sastanak je pokazao da vlast u državi ne funkcioniše, ama baš nikako. Država je i dalje bez redovnog budžeta. Obaveza preuzeta da se donesu zakoni kako bi krenuli u pregovore sa EU-om je na čekanju. Sve u svemu, čini mi se da će ostatak mandata ove vlasti proteći u nedonošenju evropskih zakona. Sve se to moglo predvidjeti onoga trenutka kada je SDP u Narodnoj skupštini RS-a glasao za četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime je Dodiku predao u ruke mehanizam potpune kontrole svih procesa – kazao je Đonlagić.
Nismo uspjeli dobiti izjavu Jasmina Emrića, zastupnika NES-a u bh. Parlamentu, kao još jednog parlamentarca iz opozicije.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.