open-navfaktor-logo
search
Za Uzunovića prao novac
Optuženi u predmetu "Bosnalijek" se nagodio s Tužilaštvom: Pristao na kaznu zatvora i da vrati skoro pola miliona KM
Autor: Faktor
29.03.2024. u 09:19
get url
text
Sa pretresa kompanije u decembru 2021.
FOTO: Ajdin Cocalić
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je Aziz Šukalo, rođen 1958. godine u Foči, optužen u predmetu "Bosnalijek" u prisustvu advokata u potpunosti priznao krivicu, te sa tužiteljicom u ovom predmetu zaključio sporazum o priznanju krivnje.
Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.
- U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 73.000 KM. Od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 460.374,38 KM. Optuženi je već uplatio iznos od 100.000 KM prilikom zaključenja sporazuma, a ostatak će uplatiti u roku koji odredi Sud Bosne i Hercegovine - navode iz Tužilaštva.
Dodaju da je optuženi priznao da je, kao dužnosnik uprave kompanije i član grupe za organizovani kriminal, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te da ga nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, na multivalutne račune otvorene u više banaka,  od optuženog Nedima Uzunovića i sa njim povezanih fizičkih i pravnih osoba, zaprimao velike novčane iznose kojima je raspolagao, kao i prebacivao na račune sebi bliskih osoba.
Uplate su zaprimane sa računa sa Britanskih djevičanskih otoka, Kipra i Hrvatske.
- Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i obimnosti krivičnog djela za koje se tereti - dodaju iz Tužilaštva.
Sporazumnim priznanjem krivnje optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH, kojem je proslijeđen sporazum.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.