open-navfaktor-logo
search
Dobio orden RS-a na ogrlici
Orban u Banjoj Luci: Protiv da se RS-u "oduzme" državna imovina, stranci da se ne miješaju
AUTOR: Autor: B. S.
05.04.2024. u 11:51
get url
text
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL
Predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu danas je u Banjoj Luci uručeno odlikovanje orden RS-a na ogrlici, a ukaz odlikovanja je donesen povodom obilježavanja neustavnog 9. januara.
Odlikovanje mu je uručio predsjednik RS-a Milorad Dodik.
- Kao što je moj prijatelj Milorad rekao, ovo je i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja i ne smatram to kao običan državni akt, nego tu ima emocija, povjerenja i optimizma prema zajedničkoj budućnosti. Ja sam star čovjek, dugo posmatarm Srbe i sjećam se kako im je bilo kad se ovaj svijet još zvao Jugoslavija i kada ste vi, Milorade, bili bogatiji i razvijeniji od nas.
Sjećam se kada smo glasali o priznanju Bosne i Hercegovine i posmatrao sam Srbe i onda, šta se dešava kada se potpisivao Dejtonski sporazum, i kada je NATO bombardovao Beograd, a kasnije sam pratio i kako se bore Srbi da nađu svoje mjesto u novom dobu i vremenu. Uvijek sam to posmatrao sa emocijama i priznavanjem, kada jedan narod mora da nađe svoje mjesto u svijetu, to je jako teško. Uvijek sam odavao priznanje Srbima kako tražite i nalazite svoje mjesto u novo doba - rekao je Orban.
Naveo je da je u međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe, uvjeren da je međunarodna politika prema Srbima nepravedna i nefer.
- U Evropi ne prepoznaju da su im Srbi potrebni. Bez Srba nema evropske sigurnosti, zdravog EU-a niti stabilnosti - kazao je.
Proširenje EU-a prema istoku komplikovanije i skuplje
Smatra da proširenje EU-a treba da ide prema jugu, a poslije toga treba da se bavi proširenjem prema istoku koje je "komplikovanije i skuplje".
- Mnogo smo se borili za otvaranje pregovaračkog postupka sa BiH. Imali ste podršku i drugih, naročito Austrijanaca i nadali smo se da će odluka o započinjanju pregovora dovesti do konsolidacije i da ćemo ugledati sunce. Međutim, sada uočavamo situaciju da se donose odluke o izmjeni Izbornog zakona i to dovodi do srozavanja svih rezultata koje smo postigli - dodao je.
Istakao je da je to provokativna odluka koja je dovela sve u pitanje.
- Ovdje se stranci miješaju u unutrašnje poslove i bilo bi vrijeme da se shvati da vi ovdje imate sposobnost da sami odlučujete. Trebalo bi što prije da vam vrate nadu i vjeru da su narodi ovdje sposobni da riješe probleme. Naše nije da se miješamo, nego da pomognemo - naglasio je Orban.
Poručio je da je današnje odlikovanje sa jedne strane priznanje za do sada učinjeno, ali da on shvata da mu je dodijeljeno i za ono što će učiniti.
- Možete računati na Mađarsku i neka vas Bog čuva - zaključio je.
Dodik je poručio da RS želi da očuva autonomiju, ali da ne želi da sruši BiH.
- Mi ne želimo da se krećemo ka EU izgubivši autonomiju, nego da je jačamo. Samo uravnotežen odnos unutar BiH i dogovor je garancija i za Evropu, da stabilan prostor može da primi. Svako nametanje samo pravi dekadenciju. Ne možemo da prihvatimo ponašanje stranaca. Ovo što je uradio nelegalni Schmidt je udar na nas, ali i na Evropu – rekao je Dodik.
Istakao je da se često dešava situacija da se napravi lokalni dogovor, a da neki međunarodni centri, kao što je američka administracija, "to razvale za gotovo 24 sata".
- Molimo samo da Evropa omogući lokalni dogovor. Žele da otmu imovinu RS-u, RS to ne smije dozvoliti. Želim da kažem javno, ukoliko se to desi, RS će odmah donijeti odluku o svom statusu. To pitanje je riješeno i ne može da bude na dnevom redu – istakao je Dodik.
Dodik konstruktivni evropski rukovodilac 
Orban je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao kako je Dodik "konstruktivan evropski rukovodilac i zbog toga bi Evropa trebalo da mu oda priznanje".
- BiH je decentralizovana zemlja i ne može da se centralizuje nasuprot volje entiteta. Onaj ko to želi, radi na destabilizaciji te zemlje. Konstruktivan entitet je RS i konstruktivan element je predsjednik RS-a. Ja nisam došao samo zbog simpatije, nego smatram da stabilizaciji ove zemlje može da doprinese ono što rade Srbi i Dodik - izjavio je Orban.
Podvukao je da se jednoj zajednici ne smije oduzeti imovina.
- To vodi ka destabilizaciji i ruši sve što ste do sada postigli – istakao je.
Ocijenio je da on nije jedini sa ovakvim mišljenjem u EU, ali da on sebi može dozvoliti da kaže glasno ono što misli jer kod kuće ima dvotrećinsku većinu.
- Tamo gdje nemaju, ne iznose svoje pozitivno mišljenje o RS-u i Dodiku. Ja mogu sebi da dozvolim da kažem da postoje nepravde i da je nepravedna politika prema vama – istakao je.
Podsjetio je da 1. jula Mađarska preuzima predsjedavanje EU-om, te da će imati tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom i konkretno BiH.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.