open-navfaktor-logo
search
Mađarski ministar
Szijjarto: Američke sankcije političarima neprihvatljive, mi RS vidimo kao pouzdanog partnera
Ne možete ili ne bi trebalo da kažnjavate demokratski izabrane političare samo zato što upravljaju ovako ili onako svojom zemljom, kazao je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske
AUTOR: Faktor/RTRS
05.04.2024. u 07:56
get url
text
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto
Sankcionisanje izabranih političara potpuno je neprihvatljivo. Ne možete ili ne bi trebalo da kažnjavate demokratski izabrane političare samo zato što upravljaju ovako ili onako svojom zemljom - kazao je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto za RTRS.
On je naveo da ne treba da iznenađuje da je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pod napadima, istakavši da je sankcionisanje izabranih političara neprihvatljivo.
- Pravo rasuđivanja političara je pravo biračkog tijela, odnosno naroda koji ga je izabrao. Ako se građanima sviđa kako njihova vlada postupa, to znači da vlada ima podršku i narod će je opet birati. Ako se narodu ne sviđa to što vlada radi, onda će narod na narodnim izborima da je smijeni i to se zove demokratija - rekao je Szijjarto.
Smatra da je, kada se legitimno izabrani političar nađe pod prijetnjama, ozbiljna povreda demokratije i nepoštivanje volje naroda te zemlje.
- To predstavlja ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju zemlje i sa našeg stanovištva to je neprihvatljivo - dodao je Szijjarto.
Istakao je da je RS veoma pouzdan partner.
- Pravičnost i predvidljivost su veoma bitni sa aspekta ekonomske saradnje - kazao je Szijjarto i dodao:
- Mi vas vidimo kao pouzdanog partnera, kojeg ima smisla poštovati i sa kojim u saradnji nemate iznenađenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.