open-navfaktor-logo
search
Dostavljanje plana reformi
Ostaje li BiH bez milijardu eura: Krišto kaže da se čeka RS
Vlada Kantona Sarajevo nije dobila nikakve smjernice niti poziv za uključivanje u same procese izrade ove Agende, odgovorio je ministar finansija KS Afan Kalamujić.
AUTOR: M. R. S.
26.04.2024. u 12:55
get url
text
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će najkasnije do ponedjeljka Evropskoj komisiji uputiti plan reformi, dokument koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz Instrumenta za reforme i rast Zapadnog Balkana, rekla je danas predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.
Kada je u pitanju BiH, govori se o iznosu od milijardu eura od ukupno šest milijardi, koliko je vrijedan Plan za Zapadni Balkan za period 2024-2027. godina.
- Mi danas do 12 sati imamo rok i ja sam se time bavila jutros i kasno sinoć. Mi ćemo se izjasniti najkasnije u ponedjeljak ili možda danas kasno. Sve ono što je usaglašeno poslat ćemo Evropskoj komisiji kroz konsolidirani izvještaj - izjavila je Krišto u Mostaru, prenijela je Fena nakon 12 sati. 
Dodala je da se još čekaju odgovori institucija bosanskohercegovačkog eniteta Republika Srpska.
- Ja sam poslala pismo svim članovima ad hoc komisije za implementaciju novog EU plana rasta i upozorila ih. Ustavna struktura BiH je takva da svako ima pravo, kada su u pitanju njegove nadležnosti, da se izjasni i dostavi određene primjedbe - rekla je Krišto.
Prije dva dana je ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić upozorio na ovaj današnji rok, istakavši da "nadležne vlasti u BiH nisu predale ni podnijele adekvatan plan koji bi osigurao odobrenje ovih sredstava od EU-a."
Od njega smo zatražili pojašnjenje koje su tačno nadležne vlasti u BiH, šta se tačno trebalo uraditi i ko je konkretno odgovoran što nije. Odgovorio je danas. 
- Iz nezvaničnih međunarodnih izvora saznao sam da koordinacijska tijela svih nivoa vlasti u BiH imaju rok da do kraja aprila dostave svoje agende ili adekvatan plana za korištenje obećanih sredstava. Ovo je trebao da bude jedan od ključnih prioriteta države Bosne i Hercegovine, a Vlada Kantona Sarajevo nije dobila nikakve smjernice niti poziv za uključivanje u same procese izrade ove Agende - naveo je Kalamujić za Faktor.
Dodao je da su Srbija i druge susjedne zemlje aktivno radile na pripremi reformske agende, "dok konkretno Vlada Kantona Sarajevo ili nema adekvatne i dovoljne informacije, ili jednostavno ovaj proces nije ni započet".
- Ono što smo mogli saznati jedino iz medija jeste da je u organizaciji predstavnika EU-a prije četiri dana u Sarajevu održan sastanak predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, članova Vijeća ministara BiH, oba premijera entiteta i drugih predstavnika institucija u Bosni i Hercegovini s predstavnicima Evropske unije s ciljem postizanja dogovora oko konačnog Plana reformi - dodao je Kalamujić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.