open-navfaktor-logo
search
Ministar finansija KS
Kalamujić: BiH ignoriše milijardu eura, nadležne vlasti još nisu predale adekvatan plan za odobrenje EU sredstava
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 18:12
get url
text
Afan Kalamujić
Afan Kalamujić
Građani Bosne i Hercegovine su s velikim entuzijazmom dočekali vijest o dobivanju kandidatskog statusa u Evropskoj uniji. Ovo je bio ogroman korak za našu zemlju, s posebnim obećavajućim naglascima u finansijskom sektoru. Obećanje od milijardu eura za razvojne projekte u BiH dodatno je pojačalo nadu građana, ali je sada ta nada ugrožena.
Navodi to ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić (ZNG).
- Uključenja političara iz Brisela donijela su vjetar u leđa, ali je istina sada izašla na vidjelo - ističe on.
Kako se dalje dodaje u saopćenju, on otkriva javnosti da nadležne vlasti u BiH nisu predale ni podnijele adekvatan plan koji bi osigurao odobrenje ovih sredstava od strane EU.
- Ogorčen sam što moram ovo reći. Delegacija EU u BiH je jasno stavila do znanja da je nedostatak adekvatnog plana za korištenje obećanih sredstava ozbiljan problem. Rok za podnošenje tog plana ističe ovog petka, 26.  aprila 2024. Pozivam nadležne u BiH da hitno pripreme i predaju plan kako bi naša zemlja imala pravo na ova važna sredstva - naglasio je ministar Kalamujić.
Napominjući da BiH riskira da postane jedina zemlja na Balkanu koja nije predala plan za korištenje ovih sredstava, ministar Kalamujić je upozorio na ozbiljne posljedice propuštanja ovog koraka.
- Ako BiH ne podnese ovaj plan, možemo postati i jedina zemlja na Balkanu koja će izgubiti priliku za korištenje ovih značajnih sredstava od EU.
Ova upozoravajuća situacija trebala bi poslužiti kao podsjetnik svim relevantnim strukturama u BiH o hitnosti i važnosti predaje ovog plana. BiH se suočava s izazovom koji zahtijeva brzu akciju i odgovornost kako bi se osiguralo iskorištavanje prilike koje EU nudi za ekonomski i društveni napredak zemlje - zaključuje kantonalni ministar finansija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.