open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Otkud Matthew Palmer na listi kontakata Privredne komore Srbije tokom lobiranja u SAD-u?
Privredna komora Srbije je za tri godine lobiranja u Sjedinjenim Američkim Državama uplatila 1,3 miliona dolara firmi Yorktown Solutions LLC, a do kraja 2022. uplatit će još pola miliona dolara.
16.11.2021. u 13:31
get url
text

VEZANI TEKST - Da li će Palmer donijeti u BiH novi plan izborne reforme ili i dalje podržava Čovićev prijedlog

Kako piše nova.rs, na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i ono što je javnosti u Bosni i Hercegovini mnogo zanimljivije, Matthew Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika Joea Bidena za izbornu reformu u našoj državi.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD-a i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman.

Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa spomenutom firmom i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Posljednji je potpisan prije samo osam dana, navodi Nova.rs.

VEZANI TEKST - Bečki Standard: Palmer i drugi strani diplomati u BiH popuštaju HDZ-u i SNSD-u

Palmer je tokom posljednje posjete BiH zajedno sa direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelinom Eichhorst imao ofanzivu prema probosanskim snagama, prije svega SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću da prihvate izmjene izbornog zakona koje bi, ustvari, bile ispunjavanje želja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. 

- Dva realna problema stavljaju se za sada u stranu. Krenuli su linijom manjeg otpora i trebat će ih uvjeriti da ono što ide na račun probosanskih stranaka, patriota u BiH nije linija manjeg otpora.

Da bih to postigao, ja ne smijem biti sam i pozivam sve probosanske stranke u Parlamentu da zajedno sa nama, sa SDA, dokažemo međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da probosanski front nije linija manjeg otpora – poručio je tokom posljednjih pregovora Izetbegović.

VEZANI TEKST - Beogradska i zagrebačka kuhinja uz Palmerove mirođije: Bošnjaci imaju razloga za brigu, šta će biti sa državom BiH?

I Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose, nedavno je za Faktor pod lupu stavio namjere Palmera.

- Palmer je došao sa inicijativom o promjenama izbornog zakona koji su teško prihvatljivi, uglavnom je to u skladu sa zahtjevima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Mora se znati da Palmer pripada administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i da je blizak evropskoj desnici - kazao je Hadžidedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.