open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ovaj mjesec nova sjednica Komisije, na dnevnom redu moglo bi se naći još funkcionera u sukobu interesa
Sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa bit će održana ovaj mjesec, nakon što je otkazana 25. septembra zbog nedostatka kvoruma iako su svi članovi komisije prethodno bili potvrdili dolazak, kazala je predsjedavajuća Komisije Mira Pekić (PDP).
07.11.2023. u 07:56
get url
text

Tada je nedostajao jedan član iz reda hrvatskog naroda da bi bila održana, a procijenjeno je da će nova biti krajem oktobra.

Tačan datum nove sjednice se još utvrđuje.

Komisija na sjednici treba utvrditi postojanje sukoba interesa između ostalih za Nermina Nikšića, aktuelnog premijera FBiH I bivšeg zastupnika u bh. Parlamentu, zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Obrena Petrovića, bivšeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, direktora Regulatorne agencije za komunikacije Draška Milinovića, a postoji mogućnost da dnevni red bude proširen imenima još nekih funkcionera.

O kome je tačno riječ Pekić u ovom trenutku nije mogla govoriti.

VEZANI TEKST - Nedostajao jedan Hrvat: Komisija nije mogla odlučiti da li su Nikšić, Petrović, Milinović bili u sukobu interesa

Da bi komisija mogla odlučivati potrebno je da tu budu po dva člana iz svakog od konstitutivnih naroda. Na prošlu sjednicu došao je Ilija Cvitanović (HDZ 1990), ali nije Slavko Matić (HDZ).

Osim šest parlamentaraca, u Komisiji su tri člana iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, odnosno direktor i dva zamjenika, koji pripadaju različitim konstitutivnim narodima.

- Rijetko je da se na sjednici ne prihvati odluka koju je predložio naš Ured, ali generalno su članovi Komiisje političke ličnosti. Međutim, ako neki član ne prihvati odluku, trebaju dati obrazloženje zašto su protiv. Bit će zanimljivo vidjeti šta će biti na idućoj sjednici Komisije – dodala je Pekić.

Upravo je i zbog sastava ove komisije, koju čine parlamentarci, isticana potreba donošenja ovog zakona o čijem usvajanju vladajuća većina ("Trojka", HDZ, SNSD) još nema dogovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.