open-navfaktor-logo
search
Ministar obećao olakšice, ali...
Pacijenti i dalje po nalaze idu u KCUS; Hasanović:Vrtimo se ukrug jer postoji problem sa zaštitom ličnih podataka
Kad god krenemo u realizaciju projekata, onda nas iz firmi, preko Zavoda upozoravaju da je to rizično, da se radi o ličnim podacima te da se ne smije dozvoliti eksterni pristup sistemu, jer preko poruke neko može ući u sistem, kaže ministar zdravstva KS
AUTOR: A. S.
02.07.2024. u 07:34
get url
text
Iako je dr. Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, još u aprilu obećao pacijentima da više neće morati po nalaze u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), jer će im stizati na email ili Viber, to se nije dogodilo.
U razgovoru za Faktor Hasanović je krajem aprila, između ostalog, kazao "da je prema Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS uputio zahtjev da oni to od MEDIT-a, kao pružatelja informacionih usluga, zatraže te da je pitanje dana kada će pacijentima ta usluga biti osigurana".
Tom prilikom Hasanović je naglasio da je cilj Ministarstva tu uslugu uvesti u sve zdravstvene ustanove u KS.
Dva mjeseca poslije pacijenti i dalje po nalaze moraju u KCUS.
Hasanović kaže kako je Ministarstvo iz Zavoda dobilo odgovor da se obrati Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.
- Vrtimo se ukrug jer postoji problem sa zaštitom ličnih podataka. Mi smo tražili od provajdera informacionog zdravstvenog sistema MEDIT i BERG da to obezbijede. BERG sada radi integraciju u KCUS-u i svakako će pacijenti dobijati sve radiološke nalaze po svom izboru na email ili Viber sa linkom. Oni će to riješiti, ali se, kako su mi kazali, pojavio problem zaštite ličnih podataka, naročito nakon što je Klinička bolnica u Zagrebu imala hakerski napad. Ja sam se nadao da će to biti riješeno u nekoliko dana, ali kod nas sve sporo ide. Ne odustajem, mi ćemo to riješiti, ali ne na Viber, jer to ne dozvoljava Agencija za zaštitu ličnih podataka, nego će se moći porukom na email ili Viber dobiti link platforme gdje će u dogledno vrijeme biti dostupni nalazi pacijenata - pojašnjava Hasanović.
Prema riječima ministra, trenutno pacijenti sa KCUS-a dobijaju obavijesti o zakazanim pregledima.
- Postepeno se vrši integracija, a ono što sam ja mislio i želio da može, morat će sačekati. Kad god krenemo u realizaciju projekata, onda nas iz tih firmi, preko Zavoda upozoravaju da je to rizično, da se radi o ličnim podacima te da se ne smije dozvoliti eksterni pristup sistemu, jer preko poruke neko bi mogao ući u sistem. Postoje i objektivni i subjektivni razlozi zbog kojih sve ide sporo, ali nisam odustao - kazao je Hasanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.