open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Parlament FBiH: "Da li je reakcija nakon smrti djevojčice iz Kaknja izostala jer su sudionici članovi stranaka"?
Neshvatljiva je šutnja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon tragične smrti dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja i postavlja se pitanje da li je reakcija izostala samo zato što su u pitanju istaknuti članovi nekih političkih stranaka, kazao je danas Adnan Efendić, zastupnik SDA, na sjednici ovog doma.
30.11.2021. u 12:14
get url
text

On je stoga zatražio da nadležna radna tijela Zastupničkog doma Parlamenta FBiH hitno zasjedaju te u proceduru upute zaključke.

VEZANI TEKST - Stotine ljudi klanjale dženazu djevojčici Dženi Gadžun: Maleni tabut od džamije do mezarja nosio otac Muris

- Postavljam pitanje za radna tijela Zastupničkog doma, nadležna za razmatranje tragedije nakon komplikacija poslije operacije djevojčice Džene Gadžun, a to su Komisija za sigurnost, Komisija za zaštitu ljudskih prava, Odbor za zdravstvo i Odbor za rad i socijalnu zaštitu. Zašto nisu razmatrali i poduzeli radnje po događaju koji se desio prilikom operacije koja je rezultirala smrću djevojčice. Događaj se desio na području dva kantona, a u vezi je i s javnim i privatnim sektorom, što dodatno usložnjava situaciju. Radna tijela su morala to razmatrati i zauzeti stav o ovom događaju, po kojem je bh. javnost postavila brojna pitanja, ali nije bilo odgovora – kazao je Efendić.

Pitao je da li je reakcija izostala "samo jer su u pitanju istaknuti članovi nekih političkih stranaka", te da li "trebamo staviti poveze na ruke i oči samo jer su sudionici stranačke kolege".

- Neshvatljiva je šutnja Zatsupničkog doma na ovu temu kada smo znali da je bilo reakcija po nekim drugim temama. Zahtijevam hitne sjednice radnih tijela i da u proceduru upute zaključke koji će biti ohrabrujući za građane i spriječiti ovakve i slične tragedije u budućnosti – dodao je Efendić.

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja preminula je 14. novembra nakon komplikacija operacije očnog kapka obavljene u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. U rasvjetljavanje slučaja njene smrti uključeni su pripadnici MUP-a KS te Kantonalno tužilaštvo i inspekcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.