open-navfaktor-logo
search
Gornji Lučani kod Kaknja
Stotine ljudi klanjale dženazu djevojčici Dženi Gadžun: Maleni tabut od džamije do mezarja nosio otac Muris
Na stotine ljudi, stanovnika Kaknja, ali i drugih bh. gradova slilo se danas u Gornje Lučane, gdje je nakon ikindija-namaza klanjana dženaza dvoipogodišnjoj Dženi Gadžun iz ovog mjesta, koja je preminula u nedjelju nakon komplikacija operacije obavljene u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.
18.11.2021. u 15:10
get url
text
get url
text

Uoči dženaze malenoj Dženi oko džamije Gornji Lučani vladao je muk, a samo poneki prisutni su tihim glasom komentirali tragediju koja je bez riječi ostavila sve u ovom malom mjestu, ali i šokirala cijelu državu. Dženazu je predvodio muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

- Pred ovakvim tabutom ne treba se puno govoriti. Ovo je najbolji vaz svima nama... Ovo je prilika da se promisli o sebi, o društvu i zajednici u kojoj živimo, da se promisli o zdravstvenom, obrazovnom i svim drugim sistemima u kojim radimo, da svi zajedno radimo, trudimo se da ova država i svi njeni sistemi budu što je moguće bolji - rekao je između ostalog muftija Dizdarević.

- Ovo je danas jedan belaj, test za sve nas, prije svega za porodicu Gadžun koja ispraća sa ovoga svijeta jednog malenog evlada. Ovo je test i belaj za sve nas da pokažemo i dokažemo šta jesmo i šta možemo, test i belaj za cjelokupnu našu državu - dodao je.

Nakon što je pred mjesnom džamijom klanjana dženaza, obavljen je i ukop djevojčice na obližnjem mezarju Gornji Lučani. Maleni tabut od džamije do mezarja na rukama je prenio Dženin otac Muris. Taj prizor nikog od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.

{$galerijaFotografija}

Podsjetimo da je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević proglasio današnji dan Danom žalosti na području ove općine. Zastave su spuštene na pola koplja na zgradi Općine Kakanj, na zgradama javnih preduzeća i javnih ustanova, te zastave postavljene na javnim prostorima. Također, otkazane su i sve planirane kulturno-zabavne i sportske manifestacije, a vlasnici ugostiteljskih objekata i mediji svoje aktivnosti prilagodili su Danu žalosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.