open-navfaktor-logo
search
Administrativna komisija
Parlamentarci će dobiti jubilarne nagrade i otpremnine, iz budžeta ide najmanje 185.000 KM
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na dvije sjednice, održane u ponedjeljak, donijela niz odluka o dodjeli jubilarnih nagrada parlamentarcima te o dodjeli otpremnina zbog odlaska u penziju. 
08.03.2022. u 13:17
get url
text

Neki od delegata dobit će i otpremninu za odlazak u penziju i jubilarnu nagradu za staž u bh. Parlamentu.

Ako se uzme u obzir iznos jubilarnih nagrada, te iznos otpremnina koji je regulisan propisima, za ove namjene iz budžeta će biti isplaćeno najmanje 185.000 KM za osam zastupnika i delegata.

VEZANI TEKST - Parlamentarci penzioneri: Smanjenje otpremnina opet u proceduri, usvajanje (ne)realno

Prema informacijama koje smo dobili, odlučeno je da jubilarne nagrade dobiju: delegat Lazar Prodanović (SNSD) za 15 godina staža u institucijama Bosne i Hercegovine, u iznosu od oko 1.500 KM, zatim zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) za deset godina staža, što je oko 1.000 KM, kao i zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović za deset godina staža, što je također oko 1.000 KM.

Također, za 20 godina staža u institucijama BiH jubilarnu nagradu od oko 2.000 KM dobija prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD). 

Administrativna komisija donijela je i odluke o isplati otpremnina zbog odlaska u penziju za šest delegata i zastupnika, a iznos otpremnine je šest ličnih primanja, odnosno oko 30.000 KM po osobi. 

VEZANI TEKST - Borjani Krišto utvrđeno pravo na nagradu od oko 1.000 KM za deset godina u Parlamentu BiH

Odluke o otpremninama donesene su za Lazara Prodanovića (koji će dobiti i jubilarnu nagradu), zastupnika SDS-a Dragana Mektića, predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića (lidera HDZ-a BiH), drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića (lidera SDA), te za predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDS-PDP-DNS Mirka Šarovića (predsjednika SDS-a), i za Nikolu Špirića (koji će također dobiti i jubilarnu nagradu). 

No Administrativna komisija nije odlučivala samo o dodjelama. 

VEZANI TEKST - Sve po propisu koji ne mijenjaju: Ko od zastupnika i delegata stiče uvjete za otpremninu, penziju i plaću

Na dnevnom redu je bio i zahtjev delegata Bariše Čolaka (HDZBiH) za prestanak statusa stalno zaposlenog delegata, što znači da više nije profesionalni delegat pa mu, kako nam je rečeno, pripada samo paušal od 800 KM. Čolak je u aprilu prošle godine dobio otpremninu za odlazak u penziju, pa se opet zaposlio u Parlamentu BiH gdje je nastavio primati plaću, uz penziju. 

Pravo na otpremninu stječe se ispunjavanjem uvjeta za penzionisanje. Dosadašnja praksa je bila takva da su se parlamentarci vraćali na posao u Parlamentu gdje su nastavili primati i plaću i penziju.

Iz Izetbegovićevog kabineta su ranije saopćili da, prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine. 

- Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima – saopćeno je ranije iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.

VEZANI TEKST - Izetbegović nije penzionisan, nije primio otpremninu, a ako dobije dat će je udruženjima i pojedincima

Mektić je prošle godine izjavio da mu to nije logično da dobije otpremninu i da će "vidjeti" sa administrativnom službom da otpremninu dobije kada mu istekne mandat u Parlamentu BiH. 

Dosadašnji pokušaji da delegatima, zastupnicima, ministrima i savjetnicima budu smanjen iznos otpremnine nisu naišli na podršku u Parlamentu BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.