open-navfaktor-logo
search
Komisija za odbranu i sigurnost PSBiH
Parlamentarci iz vladajućih stranaka glasali jedni protiv drugih, Pendeš podržala "svoj" zakon
AUTOR: M. R. S.
13.06.2024. u 17:52
get url
text
Zastupnički dom PSBiH
Zastupnički dom PSBiH
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije podržala nijednu od tri tačke koje se tiču izmjene Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine i Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Ono što je interesantno jeste da članovi ove komisije koji dolaze iz stranaka vlasti nisu podržali prijedloge koji su došli od parlamentaraca iz vlasti.
U ovoj komisiji većinu imaju parlamentarci iz vladajuće koalicije koju čine HDZ, SNSD i Trojka (SDP, NiP i Naša stranka). U Komisiji imaju osam od 12 članova.
Na sjednici Komisije danas je bilo deset članova. Nisu prisustvovali Sanja Vulić (SNSD) i Darko Babalj (opozicioni SDS). 
Kao prva tačka dnevnog reda bile su dopune Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, koje su ranije po hitnom postupku usvojene u Domu naroda Parlamenta BiH, a naći će se iduće sedmice pred Zastupničkim domom. Dopune Zakona predložila je HDZ-ova delegatkinja Marina Pendeš.
Prema informacijama koje smo dobili, za principe Zakona koji je predložila Pendeš bili su sama Pendeš, koja je član Komisije za odbranu i sigurnost, Zdenko Ćosić (HDZ) i Slavko Matić (HDZ). Protiv su bili Jasmin Imamović (SDP), Milan Dunović (DF), Šerif Špago i Safet Softić iz SDA, te Radovan Kovačević (SNSD). Suzdržani su bili Sredoje Nović (SNSD) i Kemal Ademović (NiP). 
Druga tačka dnevnog reda bila je inicijativa zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić da ide izmjena Pravilnika o uniformama kako bi bilo omogućeno nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja. 
Za su bili Imamović (SDP), Ademović (NiP), Dunović (DF), Špago i Softić (SDA). Protiv su bili Pendeš (HDZ), Kovačević (SNSD), Ćosić (HDZ), Nović (SNSD) i MAtić (HDZ). 
Treća tačka bila je inicijativa opozicionog delegata Džemala Smajića da ide izmjena Zakona o odbrani BiH kako bi bila povećana dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina. 
Za su bili Imamović (SDP), Ademović (NiP), Dunović (DF), te Špago i Softić iz SDA. Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost iz HDZ-a i SNSD-a su bili ili protiv ili suzdržani, ali imajući u vidu nijedan član Komisije iz reda hrvatskog naroda nije bio za, inicijativa nije podržana.
Sam Smajić je za Faktor kazao da neće odustati i da će sada, nakon inicijative da to učini Ministarstvo odbrane BiH, sam u proceduru uputiti izmjene Zakona o odbrani i to po hitnoj proceduri. Dodao je da je puno zainteresiranih za ovo. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.