open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Usvojene HDZ-ove izmjene Zakona o odbrani i neograničen broj mandata u BHANSA-i
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas, po hitnom postupku, dopune Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koje se odnose na imenovanje generalskog kora. 
31.01.2024. u 16:10
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ traži dopune zakona zbog njima spornog imenovanja generala: Čista politizacija, Predsjedništvo im nebitno

Dopune zakona predložila je Marina Pendeš (HDZ), predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, uz obrazloženje da je razlog "popunjavanje praznina u propisu". 

Zakon je predvidio da Parlament BiH u roku od 45 dana potvrđuje odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o imenovanju generala, a Pendeš je navela da nije precizirano šta ako Parlament to ne potvrdi u ovom roku, pa je predložila da u takvom slučaju ministar odbrane Bosne i Hercegovine dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana. To su neki analitičari ocijenili klasičnom politizacijom jer to znači da je u sistemu komandovanja i nadzora Predsjedništvo BiH nebitno.

Dopune zakona u proceduru su upućene nakon što su iz HDZ-a odbili potvrditi novi generalski kor Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zbog jednog imena. negoduju što nije imenovan general major Marko Stojčić i što je umjesto njega Predsjedništvo BiH imenovalo Martina Propadala. 

Dom naroda je ove dopune Zakona usvojio glasovima HDZ-a i SNSD-a, dok su suzdržani bili Kemal Ademović iz NiP-a i Zlatko Miletić (Za nove generacije), a protiv su bili delegati SDA, D-a i Stranke za BiH. 

Upravo je glasovima HDZ-a i SNSD-a ovaj zakon danas i uvršten naknadno u dnevni red sjednice Doma naroda, a istim glasovima je odbijeno da se u dnevni red uvrsti inicijativa delegata Zlatka Miletića, data nakon posljednjih ubistava u Doboju i Sarajevu, i uz riječi "pošto ste već zaboravili na mnoga ubistva, pogotovo femicid," da se od Ministarstva sigurnosti BiH traži hitna i cjelovita informacija o stanju sigurnosti.

Dom naroda danas nije usvojio da Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od "evropskih" razmatraju po hitnom postupku, što je tražilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon ranije je Zastupnički dom usvojio po hitnom postupku. 

Usvojene su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, kojim se produžava rok za uspostavu odjela za integritet, a što je i tražio VSTV odmah nakon što je prošle godine usvojen i ovaj "evropski" zakon, očito s nerealnim rokovima. 

Za razliku od Zastupničkog doma, koji je zasjedao jučer, Dom naroda danas je po hitnom postupku usvojio izmjene i dopune Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojim se između ostalog omogućava neograničen broj mandata za direktora i zamjenika direktora ove agencije i članova Vijeća BHANSA-e. 

VEZANI TEKST - Oborene hitne izmjene zakona o BHANSA-i i neograničenom mandatu, Forto se ljutio, protiv bili i njegovi

Delegat Džemal Smajić (SBiH) između ostalog je prokomentirao da se onda otvara proces da se svim direktorima omogući neograničen broj mandat, odnosno doživotni, a postoje 74 insttucije.

Delegat Safet Softić (SDA) kazao je da mu se čini primjerenim da pročita jedno ranije saopćenje Naše stranke, čiji je predsjednik Edin Forto, aktuelni ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, koje je predložilo hitnu proceduru donošenja ovog zakona o BHANSA-i. U tom saopćenu Naša stranka kritikuje to što je BHANSA potrošila 300.000 KM na "terevenčenje visokih političkih zvanica" na događaju povodom preuzimanja kontrole bh. neba pa su pitali što je kontrolu neba svrsishodno to terevenčenje. 

- A sada vidimo da se u izmjenama zakona predviđa pravo uprave i direktora da se sa 100.000 KM poveća na 250.000 KM - dodao je Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.