open-navfaktor-logo
search
Nema evidencija
Parlamentarci mogu sjediti kući, a da im se računa kao rad u Parlamentu BiH
Državni parlamentaci mogu sjediti kući i za to dobijati, na primjer, naknadu za odvojeni život i posjetu porodici s obzirom na to da im se za sve radne dane, osim kada su na odmoru ili službenom putu, evidentira kao da su radili u sjedištu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iako taj dan, recimo, nisu ni bili u Sarajevu.
27.08.2022. u 09:22
get url
text

Ovo se može zaključiti iz činjenice na koju su državni revizori skrenuli pažnju, a to je da uopće nije reguliran način vođenja evidencija za zastupnike i delegate u Parlamentu BiH.

VEZANI TEKST - Akcize, PDV, ograničiti cijene: Parlamentarci su kreativni, samo "ne znaju" kako smanjiti svoje plaće

- Uvidom u evidencije o prisustvu na poslu zastupnika i delegata ustanovili smo kako iz istih nije moguće pouzdano utvrditi koliko dana su zastupnici, odnosno delegati proveli radeći u svojim izbornim jedinicama, a koliko u sjedištu Parlamentarne skupštine, s obzirom na to da se za sve radne dane (osim za dane koje zastupnici odnosno izaslanici provedu na službenom putu, godišnjem odmoru, vjerskom prazniku i sl.) njihovo prisustvo na poslu evidentira kao da su radili u sjedištu Parlamentarne skupštine.

Ovakav način vođenja evidencije prisustva na poslu otežava, odnosno onemogućava obračun i kontrolu obračuna pojedinih naknada – piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine o radu Parlamenta BiH u 2021. godini.

Revizori kažu da je potrebno, uz uvažavanje svih specifičnosti u radu zastupnika i delegata poput rada na terenu i u stranci, regulirati način vođenja evidencija jer su one osnov za obračun plaća i naknada i imaju značajne finansijske efekte na izvršenje budžeta i trošenje javnih sredstava.

Parlamentarci imaju visoku osnovnu plaću, od 4.500 KM pa naviše, ne računajući minuli rad. Imaju i obavezan paušal od oko 800 KM koji dobijaju "za dodatne aktivnosti tokom mandata" poput, kako su pojasnili revizori, rada u izbornoj jedinici, prisustva manifestacijama po pozivu organizatora i drugih aktivnosti gdje Parlamentarna skupština ne snosi troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja i konzultantskih usluga. Međutim, uopće se ne zna kada rade u izbornoj jedinici, kada su zapravo u Parlamentu BiH, a kada jednostavno odmaraju mimo godišnjeg odmora, jer nema takvih evidencija.

Osim na plaću i paušal parlamentarci imaju pravo na topli obrok, prijevoz, odvojeni život, troškove smještaja, naknadu za posjetu porodici, ali i pravo na korištenje službenih vozila, reprezentaciju na koju je samo prošle godine potrošeno oko 100.400 KM, otpremine od oko 30.000 KM za odlazak u penziju, troškove za službena putovanja...

Tako je na naknade skupštinskim zastupnicima u 2021. godini potrošeno oko 488.0000 KM, za troškove smještaja dužnosnika oko 148.500 KM, na odvojeni život oko 104.800 KM.

Nedavno se pojavilo nekoliko zastupničkih inicijativa i prijedloga izmjena Zakona o plaćama kojim bi se anuliralo ovogodišnje povećanje plaća zvaničnicima do kojeg dolazi nakon što je povećana osnovica za obračun plaća svim zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - U dva dana tri prijedloga: Koliko bi bile snižene plaće funkcionera, šta to znači onim s najmanjim primanjima

Među posljednjim takvim inicijativama je ona zastupnika Jasmina Emrića koji je predložio novi zakon kojim bi se regulirale isključivo plaće i naknade zvaničnika i njihovh savjetnika, odnosno kojim bi se obračun njihovih plaća vršio u posebnom sistemu. Ova inicijativa nije dobila podršku u prvom krugu glasanja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a bit će na dnevnom redu sjednice u utorak.

Međutim, da parlamentaci zaista žele nešto učiniti po pitanju svojih visokih primanja, neprimjerenih čak i za "bogatije" zemlje, ukinuli bi barem svoje naknade. Imaju visoke plaće za rad u Parlamentu, imaju paušale za rad van Parlamenta.

No kada god je na dnevni red stigla inicijativa kojom im se smanjuju primanja, nije dobila podršku. Tako, na primjer, nisu podržali ni ukidanje jubilarnih nagrada, obustavu plaće zbog izostanka sa sjednica...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.