open-navfaktor-logo
search
Šta kažu podaci
Parlamentarci ne daju svoje privilegije, a među njima oni koji nisu "progovorili" cijeli mandat
Administrativna komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na svojoj posljednjoj sjednici nije prihvatila inicijativu da se ukinu privilegije koje imaju državni zastupnici i delegati, a odnose se na mobitele, reprezentaciju, paušal te policijsko osiguranje. Nije prvi put i nije prva slična inicijativa. 
14.03.2022. u 16:34
get url
text

Parlamentarci se ne žele odreći ni visokih plaća.

VEZANI TEKST - Akcize, PDV, ograničiti cijene: Parlamentarci su kreativni, samo "ne znaju" kako smanjiti svoje plaće

S druge strane, uvidom u aktivnosti zastupnika i delegata Parlamentarne skupštine BiH tokom ovog mandata, koji je ušao u posljednju godinu, vidljivo je da je pola parlamentaraca skoro pa neaktivno na sjednicama, kada im prisustvuje.

Ima ih i koji po godinu "ne progovore", a neki i cijeli mandat nisu imali ni pitanje ni inicijativu.

Tako Obren Petrović (SNSD), Dragan Bogdanić (SNSD), Jakov Galić (SP), Mirsad Kukić (PDA), Munib Jusufović (SBB) tokom mandata nisu imali nijedno pitanje niti ijednu inicijativu.

Upravo je Petrović kao član Administrativne komisije bio protiv ukidanja privilegija na njenoj posljednjoj sjednici. Osim njega, protiv su bili Sredoje Nović (SNSD) koji tokom mandata nije imao inicijativa, a postavio je jedno pitanje i to 2020. godine, te Nikola Špirić (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, i Nebojša Radmanović (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, koji tokom dosadašnjeg mandata nisu imali nijedno pitanje ni inicijativu. Protiv je bio i Bariša Čolak (HDZBiH) koji je tokom mandata postavio nekoliko pitanja, posljednje prije godinu, a slično je i sa Lidijom Bradara (HDZBiH).

Sudeći prema podacima koje objavljuje Parlament BiH, većina članova kolegija oba doma Parlamenta BiH, vjerovatno zbog funkcije koju obavljaju, također nisu imali pitanja ni inicijativa, izuzev Borjane Krišto (HDZBiH), druge zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma, i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Među zastupnicima i delegatima ima onih koji su za nepune četiri godine mandata imali inicijativa i pitanja koliko ima i prstiju na jednoj ruci. Neki su, poput Edina Mušića (SDA), bili aktivni samo jednu godinu.

No ima i onih koji rade kako u opoziciji tako i u poziciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.