open-navfaktor-logo
search
Šta donosi novembar
Partija šaha na geopolitičkoj ploči svijeta: NATO pojačava prisustvo u BiH, očekuje li se rusko "njet" za EUFOR
Polovinom juna član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iz Moskve je poručio kako Moskva neće u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija biti protiv produženja misija Althea nakon što joj u novembru istekne mandat.   
01.07.2022. u 12:37
get url
text

VEZANI TEKST - Tvrdi da ga je Lavrov razumio: Dodik iz Rusije poručuje da EUFOR produžava misiju u BiH

- Rusi ne žele da ugroze stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Vijeću sigurnosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da Altheu treba produžiti i da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH. 

Mogu javno da kažem da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razumio to pitanje. Mi ćemo ostati u kontaktu po tome i potpuno sam siguran da Althea kao misija neće biti ugrožena u BiH - kazao je tada Dodik naglasivši kako će snage EUFOR-a i u budućnosti biti garant mira u našoj državi.

VEZANI TEKST - NATO najavio jaču podršku i partnerstvo Bosni i Hercegovini

Na prije nekoliko dana održanom samitu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Madridu, na kojem je učestvovala i BiH, predstavljao ju je ministar odbrane Sifet Podžić, u zvaničnoj deklaraciji naglašeno je da se NATO "odlučio  za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući BiH".

Istovremeno je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da u BiH šalje vojne eksperte, kojim će se osnažiti NATO štab u našoj državi. Dodik je odmah reagovao kazavši "da je to protivno zakonima".

- NATO štab u BiH, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti BiH za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravljajući odluku Britanaca.

VEZANI TEKST - Džaferović: Pozdravljam britansku podršku jačanju NATO štaba

Kremlj u svojim reakcijama na madridski skup nije direktno spominjao BiH, ali je Lavrov poručio da je samit u Madridu pokazao da Sjedinjene Američke Države žele "podrediti sve države svojoj volji".

- Željezna zavjesa, ona se zapravo upravo spušta. Upozoravam Zapad da bude oprezan jer "proces je u toku" - rekao je Lavrov. 

Do novog glasanja o produženju misije Althea ostalo je tek pet mjeseci, a prema sadašnjoj situaciji, odnosi SAD-a i Rusije u vremenu koje dolazi mogu biti još samo pogoršani, u najvećoj mjeri zbog agresije Moskve na Ukrajinu i njenog pokušaja prisvajanja jedne petine teritorije najveće kopnene države u Evropi.

VEZANI TEKST - Podžić sa ministrima odbrane zemalja članica NATO-a: Primoran sam od vas tražiti podršku kao nikad do sada

Zato ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako za 150 dana u New Yorku čujemo "njet" za EUFOR. Zbog toga Bijela kuća i njeni saveznici porukama sa madridskog samita o jačanju podrške BiH i slanju britanskih vojnih eksperata u partiji šaha sa Rusima na geopolitičkoj ploči svijeta želi predvidjeti potez Kremlja i preduprijediti njegove posljedice.

Za razliku od misije Althea, odnosno snaga EUFOR-a, za jačanje i širenje kapaciteta NATO štaba u BiH ne treba nikakva dozvola UN-a. Međutim, otvara se pitanje da li bi se SAD suočio sa (ne)prikrivrenim otporima nekih njenih članica, recimo nezvaničnog ruskog igrača, mađarskog premijera Viktora Orbana koji je u slučaju sankcija Moskvi pokazao kako zna plesati po notama Kremlja. Pokušaj opstrukcija ne treba isključiti ni iz Zagreba, a reakcija iz Srbije bila bi negativna. 

Nažalost, i previše "prijatelja" za novi udar na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.