open-navfaktor-logo
search
Zasjedao Glavni odbor
PDP o Izbornom zakonu RS-a: Farsa za jednokratnu upotrebu u funkciji lažnog srbovanja i lažnog patriotizma
AUTOR: Fena
18.05.2024. u 16:42
get url
text
Glavni odbor PDP-a
Glavni odbor PDP-a
PDP je donio odluku o učešću na izborima i imat će liste za odbornike u velikoj većini općina u Republici Srpskoj, kao i u nekoliko općina u FBiH.
- Imat ćemo kandidate za gradonačelnike i načelnike u Banjoj Luci, Kotor Varoši, Bosanskom Novom, Višegradu, Kalinoviku te postoji namjera i velika je vjerovatnoća da ćemo predložiti kandidata za gradonačelnika Doboja i još nekoliko općina u Republici Srpskoj. Što se tiče FBiH, velika je vjerovatnoća da predložomo kandidata za načelnika općine Grahovo. Donesena je i odluka o formiranju izbornog štaba te je verifikovana odluka o saradnji sa PUP RS u svim općinama i gradovima u kojima ova stranka djeluje - rekao je predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić, nakon sjednice tog organa danas u Bijeljini.
On je istakao da će Deklaracija o lokalnoj samoupravi, usvojena na Saboru PDP-a, biti programski osnov koji su dužni da primjenjuju svi kandidati PDP.
Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a, istakao je da je Glavni odbor PDP podržao odluku da PDP ne prisustvuje sastanku koji saziva vladajuća koalicija po pitanju neučestvovanja na izborima.
- Veoma mi je drago što je u Glavnom odboru nepodijeljeno mišljenje da je rukovodstvo partije uradilo odličnu stvar što je odmah reagovalo i kategorički odbilo poziv za sastanak. To je potvrda da nećemo učestvovati u političkim igrama SNSD i njihovih partnera po pitanju izbornog zakonodavstva. Očekujemo da i javnost konačno vidi kakve igre priređuju Dodik i SNSD u NSRS i PS BiH, u kojima godinama odbacuju sve prijedloge za izmjenu izbornog zakonodavstva i onemogućavaju da imamo fer i poštene izbore. Isključivo je njihova krivica što su onemogućili da se usvoji paket integriteta koji se tiče Izbornog zakona BiH, proizveli krizu i doveli nas u ovu poziciju – kaže Vuković.
Dodaje da je još jednom utvrđeno da je prijedlog Izbornog zakona Republike Srpske samo farsa namijenjena za jednokratnu upotrebu, "u funkciji lažnog srbovanja i lažnog patriotizma".
- Očekujemo da već na lokalnim izborima, zbog svih tih silnih propalih zakona i zaključaka, SNSD bude kažnjen, da ljudi koji su im ranije davali povjerenje odbace te politike i kažu da je dosta laži, prevara, ponižavanja i da se okrenu političkim opcijama iz opozicije, u prvom redu PDP-u – rekao je Vuković.
Istakao je da PDP posebno odbacuje tvrdnje Srđana Amidžića, generalnog sekretara SNSD, koji je na politički vrlo pokvaren način ubacio tezu da opozicija sa bošnjačkim političkim strankama dogovara "predaju" vlasti u opštinama Srebrenica, Prijedor i Doboj.
- Svašta smo u ovih dvadeset godina vidjeli od SNSD, kada je u pitanju kreiranje lažnih narativa prema opoziciji: od Soroševih plaćenika, britanskih saradnika, izdajnika.., ali ovo sada je vrhunac i jedna vrlo pokvarena izjava. Mi nikakav dogovor nemamo sa bošnjačkim političkim partijama, a oni koji danaas dogovaraju sa njima je upravo SNSD. Oni su ti koji su do prije godinu i po bili u koaliciji sa SDA, sa njima su i u nekim općinama i gradovima pravili koalicije, a sada takođe koaliraju sa bošnjačkim političkim partijama, tzv. Trojkom, sa kojima na dnevnom nivou komuniciraju i dogovaraju – poručio je Vuković, saopćeno je iz Informativne službe PDP-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.