open-navfaktor-logo
search
Vitalni nacionalni interes
Vijeće naroda RS-a bez dogovora, veto Bošnjaka na Izborni i Zakon o referendumu ostaje na snazi
AUTOR: Fena
16.05.2024. u 15:41
get url
text
Vijeće naroda RS-a nije postiglo dogovor na današnjoj sjednici o Zakonu o referendumu i Izbornom zakonu RS-a.
Ovu informaciju je saopćila predsjednica Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić. Ona je rekla da ova dva zakona dalje idu na izjašnjavanje Zajedničke komisije Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a, a po svemu sudeći, kako je rekla i na Ustavni sud RS-a jer se ne očekuje dogovor.
Ona je podsjetila da su delegati bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a pokrenuli vitalni nacionalni interes na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi te na Izborni zakon RS-a. Golić je podvukla da su delegati bošnjačkog naroda stavili veto na kompletne zakone, a ne samo na određene članove zakona.   
- To znači da vitalni nacionalni interes koji su pokrenuli delegati u ime bošnjačkog naroda ostaje na snazi sve dok se ne izjasni Ustavni sud RS-a - rekla je Golić.
Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, izjavio je da njegov Klub smatra da oba zakona ugrožavaju status Bošnjaka zagarantovan Ustavom.
- Očekivali smo ovakav ishod, a zakoni će vjerovatno završiti na Ustavnom sudu koji će se u narednih od 15 do 20 dana izjasniti o svemu. Može se desiti samo presedan, a do sada je Ustavni sud odbijao naš veto – istakao je Tabaković.
Narodna skupština RS-a usvojila je ova dva zakona na posljednjoj posebnoj sjednici krajem aprila, a nakon što je visoki predstavnik u BiH, kojeg vlast u RS-u ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.       
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.